HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2010

20 tonna aranyat dobott piacra az IMF

20 tonna aranyat dobott piacra az IMF

2010. december 1. szerda 08:34:59

www.aranypiac.huA Nemzetközi Valutaalap (IMF) 19,5 tonna (628 ezer uncia) aranyat értékesített októberben - közölte a pénzügyi szervezet kedden.

Az értékesítés egy tavaly ősszel elindított program része, amelynek keretében összesen 403,3 tonnával csökkentik az IMF aranykészletét. A programban az idei évre 191,3 tonna arany értékesítését irányozza elő. Ebből az októberi tétellel együtt 148,6 tonnát (4,8 millió uncia) adtak el. A nemzetközi pénzügyi szervezet az akció kezdetén 3217 tonna arannyal, a világ harmadik legnagyobb készletével rendelkezett.

Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója tavaly a bevételi modell reformjának nevezte az aranyeladási programot. A reform célja, hogy szilárd pénzügyi alapra kerüljön a szervezet. Az aranytartalék csökkentése mellett az IMF lefaragja kiadásait, és csökkenti személyi állományát is. A következő három évben 100 millió dollárt takarítanak meg így a tervek szerint.

Az IMF - amely az 1990-es években hitelprogramokat szervezve központi szerepet játszott a válságba került ázsiai és a latin-amerikai gazdaságok megsegítésében - eddig főleg a hitelezésből élt. A 2000-es évek első felében viszont kevesebb krízis volt, ezért az IMF bevételt vesztett, és megnőtt a deficitje. A 2008-ban kiteljesedett világméretű gazdasági válság kezelése azonban ismét nagy kihívások elé állította a nemzetközi pénzügyi szervezetet.

Forrás: Menedzsment Fórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: