HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2010

Jövő év végére már 2000 dolláros aranyra spekulálnak

Jövő év végére már 2000 dolláros aranyra spekulálnak

2010. november 23. | 09:10

www.aranypiac.huTöbbek között a legismertebb hedge fund menedzserek, mint a magyar származású Soros György, vagy John Paulson is jelentős aranypozíciót vettek fel alapjaikkal, amellyel csak idén már 23 százalékot kerestek. Soros az év elején úgy értékelte az arany piacát, mint a "végzetes buborékot", amely kezdeti szakaszába érdemes beszállni. A legnehezebben eldöntendő kérdés azonban az, hogy épp hol tartunk a buborék kialakulásában, az arany árfolyama ugyanis az eszköz lufiknál megszokott parabola alakban nő - mondta Soros novemberben.

Az amerikai felügyelet legutóbbi közzététele szerint a válság alatt a legtöbbet kereső hedge fund menedzser, Jonh Paulson, illetve a magyar származású guru, Soros György alapjának portfóliójában is az arany rendelkezett a legnagyobb részaránnyal - írta a Bloomberg. A legsikeresebb hedge fund menedzserek pedig egyelőre nem nyúltak mellé, hiszen az arany árfolyama idén év eleje óta már 23 százalékot emelkedett, ahogy a Fed jelentős likviditás fokozásának hatására a befektetők részben a fizikai eszközökbe menekültek - mondta Michael Cuggino, a Permanent Portfolio Fund menedzsere. A Federal Reserve ugyanis 2007 szeptembere óta csökkenti kamatait, a hitelválság kialakulására adott válaszként, amely azóta 87 százalékos drágulást hozott a legnépszerűbb nemesfém piacán.

Jövő év végére már 2000 dolláros aranyra spekulálnak

Az arany mellett jelentősen drágult a többi nemesfém is. A befektetők valószínűleg úgy gondolták, az ezüst relatíve túl olcsó az aranyhoz képest, így sokan ezüstöt vásároltak az arany kitettségük csökkentése mellett - magyarázta Daniel Briesemann, a Commerzbank elemzője. Az ezüst árfolyama idén 61 százalékkal, a palládiumé 72 százalékkal került feljebb. Soros György a Davosi világgazdasági fórumon januárban úgy nyilatkozott, az aranypiacon egy "végzetes buborék" van kialakulóban, amelyet érdemes venni a buborék kialakulásakor. A kérdés az, hogy éppen hol tartunk a lufi fújódásában - mondta már novemberben a guru, aki szerint a jelenlegi deflációs nyomás, és az inflációs félelmek kiváló környezetet teremtenek az arany emelkedésének. A nagy problémát viszont az jelenti, hogy túl sok ember tudja ezt, és számos hedge fund rendelkezik rendkívül nagy kitettséggel az aranypiacon. A legnagyobb hátránya az aranynak, hogy túlságosan népszerű, már-már egy mánia - mondta Barry James, a James Investment Research vezérigazgatója.

A nyitott vételi opciókat tekintve még további szárnyalásra számíthatunk, hiszen a New York-i árutőzsdén a második leggyakoribb kötés 2000 dollárra biztosít vételi jogot 2011 novemberére. Az dollár inflációjával igazított aranyár pedig 2266 dolláron érné el a történelmi csúcsot - a Minneapolisi Fed kalkulátora szerint. Az 1200-as júliusi árat tavaly szeptemberben pontosan megjósoló Michael Pento, az Euro Pacific vezető közgazdásza szerint idén 1400, jövő év végére 1800 dolláros aranyár várható, miközben a Goldman Sachs elemzői 1650 dolláros aranyárfolyamot várnak jövő novemberre. Az aranyat most eladni nagy hiba, hiszen a bikapiac addig tarthat, amíg a Fed alacsonyan tartja a kamatokat, márpedig ez még belátható ideig így marad - magyarázta Pento.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: