HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2009

Piaci körkép: rekordon az arany, most is a dollár nyomja

Piaci körkép: rekordon az arany, most is a dollár nyomja

(2009. december 1. 13:51)

aranypiac5Az amerikai fizetőeszközzel az 1,50 feletti régióban kereskedtek az euró ellenében kedd kora délután a bankközi piacon, a fizetőeszköz gyengülése felnyomja az árupiaci termékek árát, aminek köszönhetően az arany új csúcsot állított be.

A dollár árfolyama 1,5070 és 1,5080-as sávon belül mozgott kedden. A dollár mai gyengülésére két tényező hat. Egyfelől a Bank of Japan (BoJ) magyar idő szerint kora reggel bejelentette: nem növeli kötvény vásárlási programját, bár az elemzők arra számítottak, hogy a havonta tartott vásárlások jelenlegi 1800 milliárd jenes keretét 2100 milliárd jenre bővíti ki a BoJ, de ez nem történt meg, viszont a ma tartott rendkívüli ülésén 0,5 százalékos mélyben hagyta a szigetország irányadó kamatrátáját.

A gyenge dollár miatt nőnek az inflációs aggályok, emiatt a befektetők egy része a biztonságosnak vélt nemesfémekbe helyezi el tőkéjét. Kedden új történelmi csúcsot állított fel az arany jegyzése: egy uncia nemesfém 1200,50 dollárba került.

Idén eddig 36 százalékot drágult az arany, de más nemesfémek árfolyama is emelkedett. A keddi kereskedésben egy uncia ezüst 1,2 százalékot drágult 18,71 dollárra, míg a platina árfolyama 1,1 százalékot emelkedett 1470,20 dollárra unciánként.

Ennél is jelentősebben lőtt ki a platina, amelyet a dollár gyengülésével párhuzamosan a vártnál jobb kínai ipari adat is az egekbe lőtt: egy uncia platina 4,5 százalékot drágult 382,25 dollárra, ahol utoljára 2008 júliusában volt a jegyzés.

A piaci hangulat keddi javulásán némileg segített, hogy múlt szerda óta ma nyilatkoztak először a Dubai World képviselő, akik közölték, hogy 26 milliárd dolláros kötelezettségeik átstrukturálásáról kezdtek tárgyalásba a hitelezőkkel. A piac pozitívan értékelte a bejelentést, mint azt az egyik elemző megfogalmazta: „most legalább tudjuk, milyen nagyságrendben gondolkozzunk, ha a dubai bedőlés szóba kerül”.

A piaci hangulat és a kínai ipari adatok hatására a kőolaj is kilőtt, közel másfél dollárt drágult a West Texas Intermediate (WTI) 78,44 dollárra hordónként.

Forrás: Világgazdaság Online







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: