HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2009

Mitől félnek? - Újabb jegybanki aranyvásárlás

Mitől félnek? - Újabb jegybanki aranyvásárlás

(2009.11.18, 19:32)

Tovább hízik az arany árfolyama, mely ma egészen 1,150 dollárig emelkedett új történelmi csúcsot felállítva. Alapvetően a laza jegybanki politikák miatti likviditás bőség viszi a hátán a piacot, azonban nemcsak a befektetők, hanem úgy tűnik egyes feltörekvő jegybankok is egyre inkább ragaszkodnak a nemesfémhez.


Kell az arany a feltörekvőknek

Az IMF a napokban jelentette be, hogy 2 tonnányi aranyat értékesített a mauritiusi jegybanknak 71.7 millió dolláros értékben. Ez annyit jelent, hogy a kis szigetállam unciánként lényegében a piaci árnak megfelelő 1,016 dollárt fizetett a megvásárolt aranyért. Az IMF így a korábban bejelentett 403 tonnás arany értékesítési szándékából eddig már összesen 202 tonnányi eladást zárt le sikerrel.

Bár a tranzakció mérete nem tekinthető kiemelkedő jelentőségűnek, a piaci szereplők figyelmét mégis ráirányíthatja arra, hogy a feltörekvő országok igenes számolnak az arannyal, mint lehetséges tartalék eszközzel. Mindez azért lehet fontos, hiszen a feltörekvő országok közül jelenleg még több esetben is igen alacsony szinten tartózkodik a tartalékokon belül az arany részaránya (gondoljunk csak Brazíliára vagy Kínára), így a dollárba vetett bizalom megingásával akár ezen eszköz irányába is nyithatnának a jegybankok jelentős addicionális keresletet teremthetve a piacon.


Az IMF még szeptemberben közölte, hogy a 403 tonnányi aranyból kezdetben jegybankoknak vagy egyéb intézményeknek értékesítenének nagyobb tételekben, majd a fennmaradó részt a piacon szakaszosan adnák el. A piaci arany értékesítések megkezdéséről az IMF tájékoztatja majd a befektetőket, és később az értékesítés aktuális állását is elérhetővé teszi majd számukra (ahogy egyébként azt a CBGA-ben szereplő - Central Bank Gold Agreement - jegybankok is teszik).

 

Enyhül a nyomás a piacon

Miközben az IMF aranyat értékesít, a feltörekvő országok jegybankjai felől élénkülő kereslet mutatkozik a nemesfém iránt (gondoljunk csak Indiára, mely az elmúlt hetekben 200 tonnányi aranyat vásárolt szintén az IMF-től), és a CBGA-ban résztvevő központi bankok aranyértékesítései is igen lelassultak (mint ismert, a megállapodásban résztvevő európai jegybankok megállapodtak, hogy éves arany értékesítéseik nem haladják meg a 400 tonnát és 2014 augusztusáig összesen 2,000 tonnánál kevesebbet értékesítenek).



Tovább veszik a befektetők

Miközben az arany piaca mentesült a jegybanki értékesítések terhétől, az 1,000 dollár feletti szinteken az ártrendeket megjátszó spekulatív szereplők a befektetési jellegű keresletet tovább (hiszen korábban már sokan léptek be a piacra a válság kibontakozása miatt védelmet keresve) erősíthették a nemesfém piacán. A National Securities startégája a Bloombergnek arról nyilatkozott, hogy különösen Ázsia felől mutatkozik erősödő kereslet az arany iránt.



Mi lesz az árfolyammal?

A híres befektetési guru, Marc Faber szerint az arany árfolyama további magasságok felé veheti az irányt. Amíg a világ pénznyomdái szakadatlan zakatolnak, az arany ára minden bizonnyal emelkedő trendben marad majd a szakértő szerint. Méghozzá úgy, hogy a nemesfém felülteljesíti majd az amerikai részvényindexeket.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: