HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2008

Pánik az olajpiacon, mindenki aranyba menekül

Pánik az olajpiacon, mindenki aranyba menekül

(2008.09.30, 08:15)

Miután az amerikai Kongresszus tegnap elutasította a 700 milliárd dolláros mentőcsomag elfogadását, a részvénypiacok valósággal szakadni kezdtek, melyet az olaj árfolyama is követett. A fekete arany árfolyama 11%-kal zuhant bőven 100 dollár alá, az arany árfolyama viszont közel 2%-kal emelkedett.

Miután a Kongresszus nem fogadta el a javasolt mentőcsomagot a pénzügyi piacokon jelenleg dúló válság enyhítése érdekében, nemcsak a részvény, hanem az olaj piaca is meredek zuhanásba kezdett. Hasonló mértékű esést a fekete arany utoljára 2001. november 15-én szenvedett el (amennyiben nem tekintjük a múlt heti kontraktus kifutás miatti októberi határidő hasonló mértékű csökkenését). Dollárban kifejezve az esés mértékére 1991. január 17. óta nem volt példa.

A befektetők úgy vélték, hogy a mentőcsomag gyors elfogadásával a jelenlegi válság minden bizonnyal enyhíthető lett volna, így annak a gazdaság lassulására tett hatásai is mérsékeltebbek lennének. Miután a csomagot nem szavazták meg, a befektetők a kedvezőtlenebb szcenáriót kezdik árazni.

Mindez az olaj piacán a keresleti oldalról jelentkező problémákat támogatja, mely a jelenleg háttérbe szorult kínálati kiesés miatti félelmekkel együtt jelentős zuhanást váltott ki a piacon.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: