Hírarchívum - 2008

Na ezt zsákold, ha félsz!

Na ezt zsákold, ha félsz!

(2008.09.18 13:34)

A jelenleg a világ tőzsdéit aprózó pénzügyi krízishelyzeten az aranypiaci befektetők csak mosolyognak. Miközben az MSCI World index 7,5%-kal zuhant a hét eddigi részében, az arany árfolyama közel 15%-kal robbant fel. Amennyiben hiszünk azon jóslatokban, melyek szerint a válság még hosszan elnyúlhat, úgy az aranypiaci befektetés valódi mentsvárként szolgálhat a negyedik negyedévben.

Miközben a világ tőzsdéin tetemes esés bontakozott ki egyfajta likviditási krízishelyzetnek köszönhetően, az értékpapírpiacok meredek zuhanásba kezdtek. A befektetők nem kímélték a részvénypiacokat, a kockázatvállalási hajlandóság pedig majdhogynem megszűnt létezni. Ami ilyen piaci környezetben a legtöbb befektetőt foglalkoztatja, hogy a pénzt milyen módon tudhatná a legnagyobb biztonságban.

Többen pozíciózárásokba kezdtek a kockázatosabbnak vélt eszközkategóriákban és jelenleg is cash-ben ülnek, de vannak, akik a pozíciókon elszenvedett veszteségeket aranypiaci vásárlásokkal próbálja fedezni. Aki így tett, az elmúlt napokban jól járt, és a krízis helyzet további fennmaradásával a következő időszakban is jól járhat. Ők nem felejtették el az arany egyik vonzó tulajdonságát: piaci válságok idején egyfajta safe haven-ként (biztonságos mentsvárként) viselkedik.

Az arany piaca a következő időszakban a következő megfontolások miatt lehet vonzó:
- safe haven a piaci turbulenciák, válságok idejére
- a fundamentumokat nem érinti olyan érzékenyen a gazdasági lassulás
- a dollár ismételt gyengülése

1. Az arany a múlt gazdasági válságai, pénzügyi krízisei közepette biztonságos befektetésként funkcionált és vonzotta a befektetői érdeklődést. Nincs ez másként most sem, ráadásul a befektetők olyan mennyiségben kezdtek aranyérméket és rudakat vásárolni, amivel a kitermelők már nem képesek tartani a versenyt. A Bloomberg-nek nyilatkozó Richard Smith, az OnlyGold.com elnöke a következőket mondta: "Nyolc éve foglalkozom arany értékesítéssel, de eddig még nem láttam ilyen rohamot, mint ami az elmúlt hét napban végigsöpört a piacon".

2. Az arany piacának fundamentumai távolabb állnak a jelenlegi válságtól, mint azt a részvények, olaj, vagy egyéb nemesfémek esetében elmondhatnánk. Az arany ipari szintű felhasználása az ékszerkészítés, és befektetési jellegű kereslet mellett háttérbe szorul, így a világgazdasági növekedés lassulása miatti félelmek nem dominálhatnak olyan jelentőséggel, mint akár a többi nemesfémnél.

A platina és palládium piacán az autógyártók idei és jövő évi értékesítési várakozásainak csökkentése borzolta a kedélyeket, míg az ezüst esetében a világgazdasági növekedés lassulása érintheti negatívan a nagy súlyt képviselő ipari jellegű kereslet alakulását.

3. A pénzügyi krízishelyzet közepette a dollár árfolyama az euróval szemben gyengülésbe kezdett, mely a dollárban denominált arany árfolyam emelkedésének szintén katalizátorként funkcionál. Az arany és dollár közötti korreláció ráadásul jelenleg is magas szinten tartózkodik.


Az arany árfolyamát illetően a legnagyobb kockázatot a jelentős aranytartalékokkal rendelkező jegybankok jelenthetik, mindazonáltal a jegybanki értékesítések jelentős növekedésére (amit a piac nem tudna felszívni) vélhetően nem kell számítani.

A GFMS aranypiaci szakértői szerint ráadásul a 2008-as év 46%-os esést hozhat a központi banki aranyértékesítésekben, mellyel párhuzamosan a bányák kitermelése is csökkenhet. A kereslet mindemellett 38%-kal emelkedhet, ami fundamentális oldalról kedvező képpel kecsegtet.

A piacon ráadásul korábban kevésbé jelentős országok, például Vietnám is megjelent jelentős vételekkel, akit akár többek is követhetnek majd. A negyedik negyedévre ezért a szakértők ralit várnak az arany piacán, a 950 dolláros szintek válhatnak elérhetővé.

Forrás: Portfolio.huAktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: