HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2008

Az arany ára sem menekülhetett

Az arany ára sem menekülhetett

(2008.08.19, 09:55)

A július közepi 1.000 dollár közeli csúcsszintekről az arany árfolyama az olajárral párhuzamosan kezdett zuhanásba, a leértékelődés mértéke mostanra már 20% feletti. A dollár árfolyamának további erősödése és az olaj (nagyrészt emiatti) gyengélkedése nem kedvez az arany jövőbeli árfolyammozgásának. Ráadásul már fontos technikai támaszokról is letörtek a jegyzések.

Az arany árfolyam az olajjal párhuzamosan kezdett zuhanásba július közepén, mikor a befektetők megkezdték a tőkekivonást a nyersanyagpiacokról. Ennek a lépésnek több oka is lehetett, a dollár árfolyamának erősödése ahhoz mindenképp hozzájárulhatott.

A dollár árfolyama ugyanis július közepén ismét nekifutott az 1,6-os szint áttörésének az euróval szemben, azonban az másodszorra sem sikerült neki. Emellett az eurozóna gazdaságának lassulását előrevetítő adatok az amerikai kamatemelési várakozások jövő év elejére való kitolódásával párhuzamosan erősítették a kamatkülönbözet csökkenésére vonatkozó várakozásokat. Így a dollár erősödésbe kezdett és meg sem állt a jelenlegi 1,46-os szintig.

Emellett az amerikai hitelpiaci és ingatlanpiaci válság körüli felfordulás is kicsit mintha csendesedett volna, melyek együttesen nyomták le az augusztusi hónapokban egyébként is szezonálisan gyengébb teljesítményt mutató arany árfolyamát.

A jelenlegi szinteken a nemesfém piacán már minden bizonnyal megjelennek majd az indiai vásárlók a fesztiválszezonhoz egyre közelebb kerülve, ami az arany árfolyamának támaszt is adhat, ráadásul már az elemzők többsége sem vár további jelentős dollár árfolyam erősödést (év végére is több helyen az 1,45-ös euróval szembeni szint prognosztizálása olvasható). A piacra való beszállás kockázatai mindenesetre jelentősek, hiszen amíg a dollár árfolyamának erősödése meg nem torpan, az arany ára sem tud majd magához térni.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: