HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2008

Újra 800 dollár alatt az arany!

Újra 800 dollár alatt az arany!

(2008.08.15, 09:03)

Olyan dolog történt ma, amire december óta nem volt példa: az arany unciánkénti ára bezuhant a lélektani 800 dollár alá. S nem is kevéssel. Az ázsiai kereskedés alatt, azaz magyar idő szerint a hajnali órákban 3 százalékos zuhanást követően egészen az unciánkénti 787,10 dollárig esett. A tegnapi New York-i zárás még 814,90 dollár volt. Az eladás okát a dollár egyértelmű erősödésében, illetve ezzel együtt a nyersanyagpiacok, s ezen belül az olaj térvesztésében látják a szakértők. Az ezüst, amely általában együtt mozog az arannyal, egy komolyabb horgot követően teljesen a padlóra került: 12 százalékot veszített erejéből, s a tavaly szeptemberi árig csúszott vissza. Jelenleg 12,5 dollárt kérnek egy uncia ezüstért a tegnapi, 14,22 dolláros zárást követően.

Így már igencsak messzinek tűnik a márciusban felállított 1030,80 dolláros unciánkénti rekord az arany esetében. Az elemzők szerint a dollár folytatódó erősödése nyomja rá a bélyegét a legnagyobb mértékben a nyersanyagpiacokra, s ez generálja ezt a cunami méretű eladási hullámot is. A japán játékosok például, a kulcspozíciók áttörését követően gyakorlatilag minden állásukat feladták, s komoly visszavonulásba kezdtek a piacon. Amely jelenleg talán egy kissé túladott, ám a trend továbbra is lefelé mutat.

Azt ugyan még a legmerészebb elemzők sem mondják ki, hogy véget ért az év elején megkezdett emelkedési ciklus, ám ha az esés tovább folytatódik, akkor már érdekes lehet a helyzet - vélekedtek elemzők. Az unciánkénti 750 dolláros szint az arany esetében ugyanis hosszú távú befektetési támasz, s ha a piac azt is áttör, akkor az arany tényleg elszállhat.

Természetesen már most elkezdtek spekulálni a tehetősebbek a 750 dolláros aranyra, ám az elemzők óvatosságra intenek: véleményük szerint a dollár további erősödéséhez szükség van még néhány jó hírre, s némi térre.

Bakonyi Attila

Forrás: Magyar Tőkepiac







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: