Hírarchívum - 2008

Rekordáron kínálják, mégis megvesznek érte a befektetők

Rekordáron kínálják, mégis megvesznek érte a befektetők

(2008.06.26)

aranypiacMinden idők legmagasabb aranyárával, unciánként 2300 dollárral számol hosszú távon a nemzetközi Erste Bank csoport legújabb elemzése, amelynek megállapítása szerint a világgazdaság gyengélkedése arra ösztönzi a befektetőket, hogy egyre több milliárd dollárt pumpáljanak nemesfémekbe. A piacot erőteljesen növekvő befektetői érdeklődés jellemzi 2008-ban és azt követően is, az arany ára pedig folyamatosan emelkedik majd a kereslet-kínálat strukturális egyenlőtlensége miatt.

Az arany ára idén átlépte az 1980-ban mért rekord 850 dolláros unciánkénti nominális értéket, sőt március 17-én 1034 dolláros szintet ért el. Azóta ugyan az arany ára jelentős korrekción ment keresztül, ám a hosszú távú kilátások szempontjából régóta esedékes és technikailag szükséges visszaesés volt ez a hosszú távon biztos növekedést nyújtó piacon. Azonban a 2300 dolláros unciánkénti reálárfolyam-csúcs még messze van.

A jelenlegi aranylázat több tényező váltotta ki. Az egyik legfontosabb az amerikai gazdasággal kapcsolatos bizalomvesztés. A "krónikusan beteg" dollár, az Amerikából eredő hitelpiaci válság, az erőteljesen emelkedő inflációtól való félelem, valamint a robbanásszerűen megnövekedett szabad készpénzmennyiség nyugtalanságot keltett a befektetőkben, majd arra ösztönözte őket, hogy több milliárd dollárt pumpáljanak nemesfémekbe. "Emellett az Indiában és a Közel-Keleten az ékszerarany iránt erőteljesen növekvő kereslet, a jegybankok által értékesített mennyiség csökkenése, valamint az aranybányászatból származó kitermelés folytatódó visszaesése okozza az aranypiac felfutását, hogy csak pár tényezőt említsek" - magyarázta Ronald-Peter Stöferle, az Erste Bank Csoport nemzetközi tőkepiaci elemzője.

Míg a részvények az elmúlt 20 év során határozottan jobb teljesítményt nyújtottak, mint a nyersanyagok, 2000-től kezdődően fordult a kocka. Míg a részvénypiacokon jelenleg tapasztalható viharok miatt a fejlett nemzetközi tőzsdék részvényindexei jórészt veszítettek értékükből, addig az aranypiac fokozatosan felszálló ágra került.

Az arany iránt jelentkező éves kereslet világviszonylatban 3600 tonna, de a bányák az elmúlt években csak mintegy 2450 tonnát tudtak kitermelni (ez a legalacsonyabb érték 1996 óta). A különbözetet a jegybankok aranyértékesítései és a hulladékarany újrahasznosítása ellensúlyozza. Noha a jegybankok 2007 második félévében - kihasználva a magas aranyárat - a szokásosnál is több aranyat értékesítettek, a megnövekedett kínálatot felszívta a folyamatosan csökkenő kitermelés, valamint az újrahasznosított arany szintén csökkenő mennyisége.

A keresleti oldal minden téren erősebb volt, mint az előző évben, vagyis a kereslet és kínálat közti rés 2007-ben tovább mélyült. A keresleti oldalon ugyanakkor a spekulációs célú kereslet is élénken növekedett az elmúlt esztendőben. "Míg az ékszerarany iránt jelentkező masszív kereslet és az ipari célú arany felhasználása némiképp csökkenhet 2008-ban, az orosz és a kínai jegybank, valamint az arab világ központi bankjai nyilván enyhíteni kívánják a dollártól való függésüket. Ha az olajdollároknak csak egy kis százalékát pumpálják aranybefektetésekbe, az is újabb árugrást eredményez. Ugyancsak 2007 volt az első olyan év, amikor a magánkézben lévő arany mennyisége meghaladta a központi bankok aranykészletének összegét. Minden összevetve tehát arra számítunk, hogy az aranyár tovább emelkedik" - jelentette ki Stöferle.

Forrás: Piac & ProfitAktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: