HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2008

Beszólt az IMF, esik az arany

Beszólt az IMF, esik az arany

(2008.04.08, 16:40)

aranypiacAz arany júniusi határidős árfolyama 1,3%-kal esett a mai kereskedésben, miután az IMF tegnap bejelentette, hogy 403,3 tonnányi aranyat kíván értékesíteni készleteiből, hogy a befolyó több mint 13 milliárd dolláros összeget kiadásainak fedezésére fordíthassa. Az IMF javaslatát az aranyértékesítésre vonatkozóan az amerikai Kongresszusnak kell elfogadnia.

Az IMF 3 217 tonnányi arany készlettel rendelkezik az USA és Németország után a harmadik helyet elfoglalva. Az aranyértékesítésről részletek nem állnak rendelkezésre, bár a Central Banks Gold Agreement ismeretében az a legvalószínűbb, hogy éves szinten értékesítenék a fent említett mennyiséget.

Miután a piaci szereplők közül többen a kitermelési oldalon lemorzsolódást várnak a következő években, az ezzel párhuzamosan tovább növő kereslet az ékszerkészítők, illetve befektetési alapok felől képes lehet felszívni az IMF által jelzett mennyiséget. A hír alapvetően negatívan értékelhető, hiszen az arany iránti éves kereslet 11,4%-át teszi ki a 403,3 tonnás mennyiség, bár véleményünk szerint amennyiben a nemesfém iránti érdeklődés (a hitelpiaci válság, illetve az amerikai gazdaság recessziós félelmeinek közepette) továbbra is fennmarad, az aranyárra nem lesz mindennek jelentős leértékelő hatása.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: