Hírarchívum - 2007

Pörög az aranyexport, de az ár is

Pörög az aranyexport, de az ár is

(2007.10.16, 10:46)

Igencsak felpörgették exportjukat az arany ékszert előállító országok. A török kivitel például több mint 20 százalékkal emelkedett az év első kilenc hónapjában a tavalyi hasonló időszak exportjához képest.

Pontosabban január és szeptember között 71,4 tonnára emelkedett a török kivitel, főként az orosz piacnak köszönhetően – áll a Chicagói Árutőzsde hírlevelében. Mindemellett a szeptemberi export csupán 9,6 tonna lett, szemben az egy hónappal korábbi 10,3 tonnával.

A globálisan harmadik legnagyobb ékszerexportőrként nyilvántartott ország forgalma az első három negyedévben összesen 855,8 millió dollárt tett ki. A fő célországok pedig a már említett Oroszország mellett az Egyesült Államok és az Egyesült Arab Emírségek.

A világ egyik legnagyobb importőre pedig a korábbi évekhez képest nagyobb mennyiségű nemesfém-felvásárláson töri a fejét. India a tervek szerint ugyanis a tavalyi 715 tonna helyett idén 800-900 tonna aranyat importálna.

Az ázsiai ország ugyanis már szeptemberben elérte a teljes tavalyi import mennyiségét, ám a fellendülő áraknak köszönhetően nem valószínű, hogy idén elérnék az 1000 tonnát.

Az indiaiak arany iránti kereslete most kezdi elérni a csúcspontját, hiszen tradicionálisan november második felétől kezdődik az esküvői szezon, amelynek első felvonása december közepéig tart, míg a második része január közepétől májusig.

Az persze nem valószínű, hogy félnie kellene az ifjú pároknak a drága arany miatt, lévén a felvásárlók 700 dollár alatt juthattak hozzá az aranyhoz eddig, a hegymenet a piacokon ugyanis nem olyan régen kezdődött.

Akik azonban most próbálnak a piacon hozzájutni a nemesfémhez, bizony mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk: csaknem mindennap újabb és újabb 28 éves csúcsokat dönt meg az arany ára. Most a Chicagói Árutőzsdén, decemberi szállításra unciánként 768,2 dollárért lehet hozzájutni a sárga fémhez, ami több mint 5 dolláros emelkedés tegnaphoz képest.

Sőt most már Ázsia sem marad ki a raliból: ma reggel Tokióban 23 éves csúcsot ért el a nemesfém ára.

Forrás: Magyar TőkepiacAktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: