Hírarchívum - 2007

Tavaly május óta nem járt ilyen szinteken az aranyár - Hogyan tovább?

Tavaly május óta nem járt ilyen szinteken az aranyár - Hogyan tovább?

(2007.09.19, 15:45)

Tegnapi záróértékén stagnál az arany azonnali árfolyama, miután a nap közben 726 dollárig erősödött 2006. május 12 óta először. A nemesfém árfolyamának emelkedéséhez tegnap hozzájárult az is, hogy a Fed 50 bázispontos, agresszív kamatcsökkentés mellett döntött. Az árfolyam további emelkedésének azonban a magas árfolyam mellett mérséklődő fizikai kereslet vethet gátat. Vagy mégsem?

A Fed tegnap a hitelpiaci problémákra válaszul az elemzők optimistább táborának várakozásait kielégítő, 50 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre. Ez hozzájárul a befektetők kockázati étvágyának növekedéséhez, így a dollár gyengülése mellett az arany vonzerejének növekedéséhez.

A jelenlegi árfolyam szinteken a fizikai kereslet az arany iránt már lanyhulhat, azonban a JP Morgan becslése szerint a befektetési jellegű tőke három éve nem látott mértékűre, 449 tonnára emelkedhet 2008-ban az idei 288 tonnáról. Ez az árfolyamnak mindenképpen támaszt jelenthet. A befektetési bank elemzői szerint a nemesfém árfolyama jövőre 716 dolláros átlagos árfolyamot érhet el, míg idén 663 dollárt (az év eddigi részében az átlagár 662 dollár).

Az arany árfolyamának emelkednie kell, miután annak kitermelési költségei is emelkednek, írta az elemző. Emellett a világ legnagyobb arany kitermelője, a Barrick Gold a következő néhány évben 10-15%-os kitermelés csökkenéssel nézhet szembe.

Forrás: Portfolio.huAktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: