Hírarchívum - 2006

Emelkedést várnak a szakértők a héten

Emelkedést várnak a szakértők a héten

(2006.10.02, 10:13)

Az arany árfolyama kismértékű emelkedést mutat, jelenleg a 600 dollár feletti szinteken tartózkodnak a jegyzések. Az elmúlt napokban tapasztalt emelkedésben az olaj árának erősödése játszotta a főszerepet, aminek köszönhetően spekulációs vételek érkeztek a nemesfémek piacára. A szakértők többsége szerint az arany árfolyamának emelkedése a korábbi hetekben elszenvedett 13 százalék körüli gyengülés technikai korrekciójának felelnek meg, még nem beszélhetünk egyértelműen a negatív trend fordulásáról.

A nemesfém árfolyamának alakulásában az olajpiaci trendek meghatározó jelentőséggel bírnak. A fekete arany árfolyama az elmúlt héten felfele vette az irányt a 2006-os év eleje óta nem látott lokális minimumszintekről. A befektetők arra spekulálnak, hogy a jelenlegi olajárak mellett az OPEC, mely a világkitermelés harmadát adja, csökkenteni fogja kitermelési kvótáját. Pénteken Venezuela és Nigéria egyaránt nyersolaj kitermelésük csökkentését jelentették be, ami miatt az olaj ára tovább emelkedhet.

A legnagyobb alapok a nyersanyagpiaci befektetéseiket együtt kezelik köszönhetően azon indexeknek, melyekben nemesfémek, fémek, olajfajták és egyéb nyersanyagok is képviseltetik magukat. Az indexek esése miatt a befektetők zárják pozícióikat, aminek hatására a nemesfém piacok is lefelé veszik az irányt. Ezek mellett a befektetők úgy gondolják, hogy az olaj árának emelkedése az inflációs nyomás erősödését okozhatja, ami ellen az arany és egyéb más nemesfémek védelmet biztosíthatnak.

A Bloomberg által megkérdezett 31 szakértő közül 22-en, azaz 71%-uk szerint az arany árfolyama emelkedni fog a héten, míg 2 ember mondta, hogy lefele veszi az irányt a nemesfém árfolyama, és heten stagnálásra számítanak.

Forrás: Portfolio.huAktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: