HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2006

Meddig csillog még az arany a tőzsdéken?

Meddig csillog még az arany a tőzsdéken?

(2006.08.21, 07:57)

aranypiacA május-júniusi korrekció ellenére is jó befektetés volt az idén az arany. Sok elemző - kisebb-nagyobb korrekciókat ki nem zárva - még mindig bízik abban, hogy a nemesfém ára alapvetően felfelé fog tartani.

Az elmúlt hónapban az arany árfolyamához kötött két tőzsdei befektetési alap komoly növekedést ért el. A StreetTracks Gold Trust (GLD) és az iShares Comex Gold Trust (IAU) február közepe óta mintegy 15 százalékot emelkedett, annak ellenére, hogy május derekától június közepéig korrekció volt a két ETF (Exchange Traded Fund - tőzsdén forgalmazott alap) árfolyamában.

Kérdés tehát, hogy maradt-e szufla az alapok teljesítményében, illetve az arany árfolyamában, vagy fel lehet készülni az árfolyam folyamatos lecsorgására. Az Investors Business Daily által megkérdezett szakértők szerint a nemesfém ármozgása nehezen következtethető ki - ha ez egyáltalán lehetséges. A troy unciánként (mintegy 31 gramm) 615 dollár körüli szinten lévő arany több szempontból is klasszikus menekülő befektetési forma. A dollár gyengülésével a történelmi tapasztalatok szerint ellenkező irányba mozdul a nemesfém ára, de a feltörekvő piacok egyre jobb teljesítménye is kedvez árfolyamának.

A Sarasota Capital Strategies szakértője, Anthony Welch szerint a feltörekvő piacokon bevett megtakarítási forma az aranyvásárlás, ami sokszor előnyt élvez más befektetésekkel szemben. Ezekben az országokban egyre nő a kereslet és a magánvagyon felhalmozódása, így fokozódik az arany iránti igény is - mondta a szakértő. Ezenkívül a nemesfém ármozgása egyre inkább a fekete aranyéhoz kötődik, semmint a devizákéhoz. Július eleje óta az arany árfolyama gyakorlatilag együtt mozog az olajéval, ennek okát a szakértők az olajár gazdaságra kifejtett hatásában látják.

A csökkenő olajár a bizalom visszatérését jelenti. Az aggodalom - tudniillik hogy a libanoni helyzet veszélyezteti az olajszállítmányokat - kezd elmúlni, a tűzszünet megnyugtatta a piacokat. A múlt héttől visszatérő bizalom pedig nem kedvez az olyan stratégiailag menekülő befektetéseknek, mint az arany. Az olajár csökkenésével tehát a múlt hét végén mindkét befektetési alap árfolyama két százalékkal korrigált. A két alap egyébként gyakorlatilag ugyanúgy működik - mindkettő az arany árfolyamát követi -, azzal a különbséggel, hogy a StreetTracks átlagos volumene napi mintegy hétmillió részvény, az iShares-é pedig csak körülbelül 200 ezerre tehető.

Forrás: Napi Gazdaság







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: