HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2006

Kitörésre számíthatunk az arany és az ezüst piacán

Kitörésre számíthatunk az arany és az ezüst piacán

(2006.08.03, 09:38)

Kitörésre figyelmeztetnek a technikai indikátorok az arany és ezüst piacán. Az elmúlt kereskedések során nem találták az irányt a nemesfémek árfolyamai, de tegnap megindult a meredek emelkedés. Az arany tegnap áttört a 650 dolláros szinten, ami már közel három hete fogva tartotta az árfolyamot.

Arany:
A Reuters által megkérdezett elemzők közül Cliff Green az árfolyamok további erősödésére számít, szerinte az unciánkénti aranyár elérheti a 680 dolláros szintet az elkövetkező hetekben. Az aranypiaci folyamatok további alakulása azokon a szinteken dőlhet el, ha áttör azon a nemesfém ára, elérhető lehet közép illetve hosszú távon a 730 dollár körüli lokális csúcsszint is.

Robin Wilkin, a JP Morgan technikai elemzője úgy látja, hogy az arany árfolyama konszolidálódni fog a 600-675 dolláros szintek között, hogy erőt gyűjthessen az esetleges továbbemelkedéshez. A szakértő 75%-os bizonyossággal hiszi, hogy a sávból végül a pozitív irányba fog elmozdulni a nemesfém árfolyama. A 680 dolláros szint áttörését követően 700 dollárnál számíthatunk újabb megállóra.

A HSBC elemzője, James Steel szerint az arany árfolyamának a 620 dolláros szint jó támaszként szolgált. A mostani emelkedéssel a 730 dolláros szint elérhetővé válik, de addig még a 700 dollár is megállókt jelenthet. Ezeken a szinteken érdemes lehet a relatív erősség indexet figyelni (RSI), ami ha a 70-es érték fölé mozdul, már a túlvettség jeleit mutathatja és profitrealizálásokat indíthat.

Az arany 14 napos RSI-je 65-ös értéken állt a mai kereskedés során, ami lényegesen alacsonyabb a május közepi (26 éves csúcs, 730 dolláros árfolyam) 81-hez képest. A 30-as érték alatt tekinthetjük túladottnak a piacot. Nagyon meglepődnék, ha a nemesfém árfolyama érdemben a jelenlegi szintek alá esne, mondta Michael Widmer a Macquire Bank elemzője a Reuters-nek. Nem mindenki ilyen optimista, hiszen Taso Anastasiou, a UBS technikai elemzője szerint ha az arany ára el is éri a 700 dollár feletti szinteket, nem lesz képes sokáig ott tartózkodni.

Ezüst:
A technikai elemzők szerint, ha az ezüst piacán fellángoló vételi kedv a 11.95 dolláros szintek fölé tornázza az árfolyamot, akár a 14 dolláros szint is elérhetővé válik a nemesfém számára. Wilkin úgy gondolja, hogy az arany piacán kialakuló vételi kedv az ezüstpiaci folyamatokban is pozitív hatást fejthet ki.

A HSBC elemzője szerint a nemesfém a 12.5 dolláros szinteken került szembe nagyobb ellenállásokkal, de annak áttörésével megnyílhat az út további magasságok felé. Cliff Green szerint az ezüst piacán rövid távon elképzelhető az árfolyamok emelkedése, azonban a piac már a kifulladás jeleit mutatja.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: