HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2006

Feljebb tud-e lendülni az arany árfolyama?

Feljebb tud-e lendülni az arany árfolyama?

(2006.08.01, 15:15)

Az amerikai GDP várttól elmaradó bővülése a részvénypiacok mellett az arany piacán is pozitív hatással lehet a befektetőkre. A gazdaság vártnál nagyobb mértékű lassulásával csökkent annak valószínűsége, hogy a FED tovább emeli az irányadó kamatrátát az augusztus nyolcadikai ülésén. Az adatok hatására a dollár gyengülni kezdett és ez segítette az arany árfolyamának talponmaradását pénteken. Az öröm azonban nem volt és nem is lesz felhőtlen az arany piacán, hiszen vannak olyan tényezők, amelyek visszafogják az agresszív vételek kibontakozását.

Múlt hét pénteken 2.5%-os második negyedéves GDP bővülésről adtak számot Amerikában, ami jelentősen elmaradt a várt 3.1%-tól és az első negyedéves 5.6%-os gazdasági bővüléstől. A dollár piacán a számok láttán gyors eladásokba kezdtek a befektetők, így a hazai deviza az euróval szemben egészen az 1.265 dollár/eurós szintig gyengült.

A pesszimista hangulat azért alakulhatott ki, mert a gazdaság lassulása mintegy sokkhatásként eloszlatta a kamatemelésekre vonatkozó spekulációk nagyrészét, árulta el Brian Dolan a Forex.com szerkesztője. Annak valószínűsége, hogy a FED augusztusban kamatot emel, a 43%-os szintről a GDP adat publikálását követően 27%-ra esett, és ez támaszként szolgálhat az arany árfolyamának is.

Vannak azonban olyan tényezők az arany piacán, melyek az eladói oldal döntéseire szolgálhatnak magyarázatul:
1) A hét végi izraeli támadások során ártatlan libanoni állampolgárok haltak meg, közülük sokan gyerekek, így az ország két napra felfüggesztette a légitámadásokat. Ez a hír az olaj piacán profitrealizálásokat generált, ami az arany piacán is limitálta az emelkedés lehetőségét. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy az olaj piacán a gazdaság lehűlése miatti keresletcsökkenéssel szemben egy gyenge és sérülékeny lábakon álló kínálati oldal áll, ami támaszt nyújt a fekete arany árfolyamának. Az olaj ára a mai kereskedés során megugrott a kitermelés kiesése miatti félelmek miatt, ami segítheti az arany árfolyamának emelkedését is.

2) A várt alatti GDP adat ellenére a tegnapi napon a st. louise - i FED elnöke William Poole azt a kijelentést tette, mely szerint 50-50%-os az esély a további kamatemelésre, ami a pénteki pesszimizmust követően a dollárt visszalendítette az 1.275 dollár/eurós szintekre.

Az arany unciánkénti árfolyama az elmúlt kereskedések során nem tudott érdemben elmozdulni a 630 dolláros szintről, a befektetők inkább kivárnak a FED kamatdöntése előtt. A Saxo Bank elemzői szerint az árak mérséklődése kiváló lehetőség vételi megbízások adására.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: