HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2006

Kéz a kézben, ellenkező irányba

Kéz a kézben, ellenkező irányba

(2006.06.23, 16:36)

Az arany piacán a befektetők nem tudnak elszakadni a dollár árfolyamának mozgásától, az utóbbi időszakban a nyersanyag és a deviza mozgása között erős pozitív korreláció volt megfigyelhető. Az arany árának megugrását az iráni és az észak kóreai atomprogramokkal kapcsolatos tárgyalások meghíúsulása és azokban váratlan negatív fordulat bekövetkezése válthatná ki, ezek hiányában a nyári uborkaszezon az 525-625 dolláros szintek közé kényszerítheti a nyersanyagot - írja a Marketwatch.

A nyár az arany piacán is volatilitásban és likviditásban hiányos környezetet teremthet. Peter Grandich, a Grandich Letter szerkesztője a nyersanyag árfolyamának mozgását az 525-625 dolláros sávba helyezi az elkövetkező hónapok tekintetében. A hosszú távú emelkedésben azonban még mindig hihetünk, a nyersanyag árfolyama még ebben az évben új (736 dollár feletti) lokális csúcsig menetelhet.

A Deutsche Bank is kétarcú prognózist ad az arany árfolyamának alakulására, hiszen míg rövid távon tovább hanyatló árakat, hosszú távon vételi lehetőségeket találhatunk. A legfrissebb adatok alapján a kedvező tőkeáramlások hatására javul az amerikai fizetési mérleg, ami a dollár erősödését és ezzel párhuzamosan az arany esését generálhatja a nyári hónapokban. Ennek ellenére az év további részében a nyersanyag továbbra is kedvező fedezeti lehetőségeket kínál az emelkedő infláció és a szeszélyes részvénypiaci teljesítmény ellen.

Az arany árfolyamának alakulására a fundamentális adatok csak kevéssé vannak hatással, hiszen ipari felhasználása elhanyagolható. A Citigroup elemzője azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a bányák maximumközeli kapacitással termelnek, ebben az évben a kitermelés mindössze 2%-os emelkedésére lehet számítani. A kínálat kismértékű bővülése is az árfolyamok emelkedését támogatja.

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: