HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 21. heti ajánlatunk!

Lajos Fülöp megúszta, de a trónját elbukta

Lajos Fülöp megúszta, de a trónját elbukta

1830. július 25-én Párizs ismét forradalmi lázban égett, a kezdeti tömegmegmozdulásokat hamarosan barrikádharcok követték. A régi királyságot végleg leromboló „Júliusi forradalom” trónra ültette Lajos Fülöpöt, a „polgárkirályt”, és vele a pénzemberek, a bankárok uralmát. A gyors polgári meggazdagodás, az ipari forradalom, a váratlanul felgyorsuló műszaki fejlődés emlékezetes korszaka 1848-ig, a következő népfelkelésig tartott, amely aztán már magát Lajos Fülöpöt söpörte el.

Lajos Fülöp a néphez való kötődés jeleként felvette „a franciák királya” („roi des Français”) címet és a Bourbonok addigi fehér zászlója helyett a francia trikolórt tette meg állami jelképnek. A „barrikádok királya” regnálásának első éveiben szerény külsőségek között uralkodott, kerülte elődeinek kihívó megnyilvánulásait, a költséges pompát. Egyszerű megjelenésével a kis- és középpolgárság támogatását akarta megnyerni, és kezdetben valóban élvezhette is alattvalói osztatlan tiszteletét, szeretetét.

Ahogy azonban kormányzása egyre konzervatívabb vonásokat öltött, a szociális viszonyok iránt érzéketlen uralkodó népszerűsége rohamosan zuhanni kezdett. A társadalmi átalakulás következtében egyre nagyobb számú városi munkásság életkörülményei gyorsan romlottak, a jövedelmi különbségek pedig az egekbe szöktek. A növekvő elégedetlenség uralkodásának 18 évében hét merényletkísérletet szült ellene, melyek elkövetői között voltak legitimisták, bonapartisták és anarchisták, vegyesen.

Az elsőt egy Giuseppe Fieschi nevű korzikai követte el 1835. július 28-án. Lajos Fülöp azon a napon egy katonai szemlén vett részt a Temple téren. Éppen lova nyakára hajolt le, hogy egy kérvényt átvegyen, amikor lövéseket hallott. „Ez nekem szól, menjünk!” kiáltotta a mellette állóknak, de ekkora számos halott és haldokló test borította a földet, köztük egy marsall, egy tábornok, több főtiszt és közkatona. A pokolgép egy 25 puskacsőből álló szerkezet volt, amelyet egyszerre sütött el a merénylő, összesen 400 töltényt lőve ki a tömegbe.

A merénylő, akit még a helyszínen elfogtak, 18 ember életét oltotta ki, de a király csodával határos módon csupán jelentéktelen sérülést szenvedett. Fieschit és két tettestársát 1836-ban ítélte halálra a bíróság, majd a guillotine-nal kivégezték őket. Lajos Fülöp letűnt dicsőségét idézi ez a portréjával vert eredeti aranypénz. Ezzel a közel 6,5 gramm összsúlyú, nagy tisztaságú aranyból vert érmével értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 frank, Lajos Fülöp, 1832-1848, Franciaország

20 frank, Lajos Fülöp, 1832-1848, Franciaország
(6,45 g, 900-as arany, Ø 21 mm)

170 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: