HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2023. 14. heti ajánlatunk!

Halál a Genfi-tó partján

Halál a Genfi-tó partján

1898. szeptember 10-én délután fél kettő tájt az egyik genfi szállodából két elegáns öltözetű hölgy lépett ki. Az egyikük Őfelsége Erzsébet, Ausztria császárnéja, Magyarország apostoli királynéja volt, a másik társalkodónője, a magyar Sztáray Irma grófnő. Az előkelő hölgyek sietős léptekkel indultak a mólón várakozó kirándulóhajó felé, hogy a Genfi-tó túlsó végében fekvő Montreux-be hajózzanak, ahol Erzsébet többhetes kúrán tartózkodott.

Erzsébet inkognitóban érkezett Genfbe, ahol csupán egyetlen éjszakát töltött. Mint mindig, most is álnéven, Hohenembs grófnéként vett ki szobát a tóparti Beau Rivage szállodában, de egy genfi lap leleplezte és megírta a „titkot”. Ezt olvasta a városban lődörgő fiatal olasz anarchista, Luigi Lucheni is, aki eredetileg azért volt Genfben, hogy meggyilkolja az orléans-i herceget. A herceg azonban az utolsó pillanatban lemondta az utat, de ez Luchenit nem hozta zavarba. Célja ugyanis az volt, hogy megölje bármely királyi család tagját. Mindegy, hogy kit, így Erzsébet jelenléte éppen kapóra jött neki.

Lucheni reggel óta az újságban megnevezett szálloda közelben ólálkodott, de a bajuszos, elhanyagolt külsejű férfira nem figyelt fel különösebben senki. Amint meglátta a szállodából kilépő, szokásához híven fekete kosztümöt viselő Erzsébetet, egyre közelebb lopózott a két nőhöz, majd – mintha véletlenül történt volna – hirtelen beleütközött egyikükbe. Erzsébetet, aki az ütközés következtében elesett, a járókelők segítették fel.

Sissi hallani sem akart arról, hogy visszatérjenek a szállóba. Bizonytalan léptekkel, kísérőjétől támogatva, felszállt a hajóra. Ő sem érezte még sebesülésének súlyosságát, csak arra vigyázott, hogy ne okozzon túl nagy feltűnést. Fél óra elteltével azonban rosszul lett és elájult. A társalkodónő bevitte a kabinba, levetette a fűzőjét és akkor látta, hogy bal melléből vér szivárog. Ezután a királyné rövid időre még magához tért, és megkérdezte: „Mi történt velem?” A hajó ugyan azonnal visszafordult a kikötőbe, ám a kiérkező orvos már nem tudott segíteni Sissin: a gyilkos fegyver, egy élesre fent körömreszelő halálos sebet ejtett a mellkasán.

A merénylőt hamar elfogták, majd életfogytiglani börtönbüntetése ítélték. Több mint tíz évnyi raboskodás után, 1910-ben a nadrágszíjával akasztotta fel magát a cellájában. A tragikus esemény 100. évfordulójára az Osztrák Pénzverde emlékpénzt jelentetett meg, amelyen a Genfi-tó partján elkövetett értelmetlen merénylet elevenedik meg. Ezzel a 16 gramm színsúlyú, nagy tisztaságú aranyból vert érmével értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

1000 schilling, Erzsébet királyné, Ausztria, 1998

1000 schilling, Erzsébet királyné, Ausztria, 1998
(16,08 gramm, 995-ös arany, Ø 30 mm)

432 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: