HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2022. 48. heti ajánlatunk!

Jegesmedvék jég nélkül

Jegesmedvék jég nélkül

A globális felmelegedés eredményeként a világ jegesmedve állományának kétharmada halhat ki 2050-re. Az egész populáció elhagyhatja Alaszkát, és az északi sarkkörön túl is alig marad belőlük a folyamatosan elvékonyodó jégtakaró miatt. Várhatóan csak az észak-kanadai szigeteknél és Grönland nyugati partjainál élő 16 000 jegesmedve marad életben a század végéig. A jegesmedvék helyzete és az Északi-sark olvadása talán a legkarizmatikusabb és legdrámaibb érzékeltetője a klímaváltozásnak.

A jegesmedvék az északi sarkvidék jégmezőinek csúcsragadozói, természetes ellenségük jóformán nincsen. Kitűnő úszók, a víz alatt akár két percig is kibírják levegővétel nélkül, azonban élőhelyüket mégsem a tenger, hanem a sarki jégtáblák jelentik. Ezeken élve vadásznak, párosodnak és nevelik a kicsinyeiket. Életük éppen ezért nagyban függ a jégtáblák minőségétől és állapotától, hiszen a fókák, ami a fő táplálékukat jelenti, ezeken vadászhatóak. Nagyon ritka, hogy nyílt vízen, vagy szárazföldön ejtenének el fókákat zsákmányul.

A jegesmedvék szinte állandóan vándorúton vannak ahhoz, hogy napi táplálékukat beszerezzék. Míg sok más medvefaj étrendjében igen jelentős a növényi eredetű táplálékok szerepe, a jegesmedve csak a sarki nyár hónapjaiban fogyaszt egy kevés zuzmót, mohát vagy bogyót, de azt is csupán étrendi kiegészítésként. Táplálékának zöme állati eredetű. A ragadozó emlősök rendjének legnagyobb testű képviselője nagy ügyességgel halászik, ha pedig vadászik, kitartóan üldözi zsákmányát. Úszás közben akár a tíz kilométeres sebességet is elérheti.

S ha a klímaváltozás nem lenne elég, a tengervizek szennyeződése is érinti a jegesmedvéket. A szennyező anyagok ugyanis a tengerből előbb-utóbb bekerülnek a táplálékláncba, s végül a tápláléklánc végén, a táplálékpiramis csúcsán helyet foglaló állatok szervezetében halmozódnak fel. Vagyis az olyan csúcsragadozókéban, mint amilyen a jegesmedve is.

Sajnos egyértelmű az összefüggés a sarki jégtakaró állapota és a jegesmedve populációk között. Amennyiben a tengeri jég eltűnése és a felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor a jegesmedvék élőhelye olyan változásokon fog keresztülmenni, amelyekre nem volt példa az elmúlt egymillió évben, s ha eltűnnek a jégtáblák, velük együtt eltűnnek a jegesmedvék is. A fokozottan védett faj megóvására hívja fel a figyelmet ez a Kanada által kibocsátott, 1/10 uncia (3,1 gramm) színsúlyú, színaranyból vert érme, amellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

5 dollár, Jegesmedve, Kanada, 2022

5 dollár, Jegesmedve, Kanada, 2022
(3,11 gramm, 9999-es arany, Ø 16 mm)

105 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: