HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2022. 47. heti ajánlatunk!

Évente több tízezer elefántot ölnek meg Afrikában

Évente több tízezer elefántot ölnek meg Afrikában

Korábban a Természetvédelmi Világszövetség egy fajként kezelte az afrikai elefántot, de tavaly óta külön tartja számon az afrikai szavannai elefántot és az afrikai erdei elefántot. Ezzel együtt a természetvédelmi besorolásuk is megváltozott: a sebezhető kategóriából a szavannai elefánt a veszélyeztetettek közé, az erdei elefánt a súlyosan veszélyeztetettek közé került. A szervezet közleménye szerint a szavannai elefántok létszáma az elmúlt 50 évben legalább 60 százalékkal csökkent, míg az erdei elefántoké 31 év alatt 86 százalékkal.

A két afrikai elefántfajt egyszerű megkülönböztetni. A szavannai elefántok nagyobbra nőnek (akár 4 méter magasra és 10 tonna súlyúra), és általában ezeket látni a természetfilmekben is, ahogy Afrika keleti és déli területeinek pusztáin és sivatagjain átkelnek. Az erdei elefántok nagyjából 2,5 méter magasra és 4 tonnásra nőnek – ez a méretkülönbség valószínűleg azért alakult ki az evolúció során, hogy a sűrű trópusi esőerdőkben is tudjanak közlekedni az elefántok.

Afrikában az 1970-es évek végén még több mint egy millió elefánt élt, tíz év múlva már feleannyi se. Helyzetük az élőhelyük pusztulása és főleg a vadászatuk miatt vált kritikussá az utóbbi évtizedekben. Bár a 2008 és 2011 között csúcsosodó orrvadászat mértéke mostanra csökkenni látszik, az erdei elefántok fennmaradását továbbra is veszélyeztetik az illegális vadászok, mivel a keményebb, enyhén rózsaszínes árnyalatú csontjuk szebb és könnyebben is feldolgozható, mint a szavannai elefántoké, így a feketepiacon nagyobb az értékük. Az erdei elefántokat továbbá az élőhelyük elvesztése is jobban fenyegeti, az erdőirtások révén.

Az orvvadászat központja Kelet és Közép-Afrika. Itt főként a mélyszegénységben élő vidéki emberek és az alulfizetett vadőrök pusztítják az elefántokat. A legyilkolt elefántok agyarát különböző csempészutakon keresztül Kínába szállítják, ahol dísztárgyakat, szobrocskákat, kínai evőpálcikákat, ékszereket, csecsebecséket készítenek belőlük. A második legnagyobb felvevő piac az Amerikai Egyesült Államok. Egy font súlyú (kb. 1,5 kiló) elefántcsont kezdeti ára 100 és 400 dollár között mozog, mire azonban a boltok kirakataiba kerül, a kifaragott, megmunkált tárgyak ára az égbe szökik.

Hiába a nemzetközi tiltó rendelet, a bűnöző bandák továbbra is magas áron értékesítik az elefántagyarakat a feketepiacon. Ha ez így megy tovább, a jóslások szerint akár teljesen ki is pusztulhat az elefánt a fekete földrészről. A faj veszélyeztetettségére hívja fel a figyelmet ez az 1/10 uncia (3,1 gramm) színsúlyú, színaranyból vert szomáliai érme, amellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

100 shilling, Elefánt, Szomália, 2023

100 shilling, Elefánt, Szomália, 2023
(3,11 gramm, 9999-es arany, Ø 20 mm)

97 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: