HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2022. 45. heti ajánlatunk!

A legismertebb vándormadár a természetrombolás tükrében

A legismertebb vándormadár a természetrombolás tükrében

A fehér gólya hazánk emblematikus madara, amely évszázadok óta mélyen beágyazódott a népi kultúrába. Ha madárvonulásról beszélünk, szinte mindig a fehér gólya jut az eszünkbe, és már az óvodás kisgyerekek is tudják, hogy a gólyák télre Afrikába költöznek. A magyar nép talán legkedvesebb madarának külön érdekessége, hogy a vándorlása egybeesik két legnagyobb nemzeti ünnepünk időpontjával, hiszen magyarországi költőhelyükre március 15. körül érkeznek meg, illetve a telelőhelyeikre augusztus 20. körül indulnak el nagy csoportjaik Afrikába.

A fehér gólya Európa szerte elterjedt madárfaj, a hazai fészkelő állomány mérete 5000-5500 pár körül mozog. Ez soknak tűnhet, de a második világháború előtt ennél jóval több, 15-16000 pár fészkelő madárról emlékezik meg a szakirodalom. Nem véletlen, hogy a fehér gólya napjainkban természetvédelmi oltalom alatt áll, fokozottan védett, pénzben kifejezett értéke 100 000 forint. Az európai populáció jelentős része, kb. 85%-a Kelet-Európában fészkel, a nyugati országok nagyléptékű természetrombolása, elsősorban a mezőgazdaság átalakulása, intenzívebbé válása, és a nedves, vizes élőhelyek eltűnése érzékenyen érintette a fajt.

Eredetileg a fehér gólyák is a fákra építették a fészküket, azonban a 60-as, 70-es évektől kezdve egyre gyakrabban jelennek meg a településeken, széles kéményeket, esetenként ház- és templomtetőket, vezetékpóznákat is elfoglalva. A 80-as évek óta Magyarországon már igazi ritkaság fán fészkelő fehér gólyát látni. Napjainkban főleg villanypóznák tetején, az erre kialakított fészekmagasítókon találkozhatunk velük, a kéményeken fészkelő egyedek is egyre ritkábbak.

Vonulásuk során a gólyák ideális körülmények között akár 280 km-t is megtehetnek egy nap. A legtávolabbi Magyarországon jelölt fehér gólyát 9000 km-re, a Dél-Afrikai Köztársaságban észlelték. Ilyen hatalmas távolságok megtétele nem egyszerű feladat, minden útközben adódó előnyt ki kell használnia a madárnak. Nappal vonul, és amikor csak teheti, a meleg feláramló levegőre, az úgy nevezett termikekre ráfeküdve, vitorlázórepülésben halad, így tartalékolva az erővel a hosszú utazáshoz.

Magyarország nagy kiterjedésű, alföldi legelőivel, folyóártéri rétjeivel, kaszálóival, mocsaraival mindig is ideális gólyaélőhely volt. A nagy lecsapolások illetve a mezőgazdasági termelés intenzívvé válása azonban leszűkítette a gólyák életterét. A fokozottan védett faj megóvására hívja fel a figyelmet a német Bundesbank által 2020-ban kibocsátott, közel 4 gramm színsúlyú, színaranyból vert érme, amellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 euró, Fehér gólya, Németország, 2020

20 euró, Fehér gólya, Németország, 2020
(3,89 gramm, 9999-es arany, Ø 17,5 mm)

132 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: