HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2022. 41. heti ajánlatunk!

Az ideális városi ügyintézős – lehetett volna

Az ideális városi ügyintézős – lehetett volna

Ha valamire ráillik az oly sokszor használt „divatautó” kifejezés, akkor az a Smart. A kisautó ötlete az üzleti körökben zsenialitásáról ismert – nem mellesleg dúsgazdag – Nicolas Hayek svájci üzletember fejéből pattant ki a '80-as években. A svájci, legendás óramárkákat birtokló Swatch Group egyik alapítója és igazgatótanácsának elnöke egy kicsiny városi kocsit szeretett volna megalkotni, amelynek nem csak a divatos Swatch órákhoz hasonlóan cserélhető a karosszériája, de olyan kompakt jármű, hogy a sűrű városi forgalomban keresztben is leparkolható, így egy hagyományos autó helyén akár három Smart is elférhet.

Az ötletgazda a miniautó terveivel több nagy gyártót is megkeresett, de a General Motorstól a Volkswagenig mindenhol – sűrűn magasztalva az amúgy kitűnő koncepciót – udvariasan elutasították. Ötletével végül a lehető legkevésbé logikusan számításba jöhető gyártóhoz, a luxuskategóriában utazó Mercedes-Benzhez fordult. És ez bejött. A Mercedes felismerte, hogy a városi közlekedés forradalmasítására, az általános parkolóhely-mizéria megoldására és a takarékosabb fogyasztásra alkalmas lehet az újdonság.

Hayek és a Mercedes már a névadásnál is igen kreatívnak bizonyultak: a csöppség a keresztségben a Smart nevet kapta, amely nem más, mint a „Swatch Mercedes Art” kifejezésből származó mozaikszó. Mellesleg pedig angol jelentése: „ügyes”, „fürge”, „eleven”, „elegáns”. A logóban a „C” betű az autó kompaktságát, a nyíl pedig a fejlődést szimbolizálta. Mivel a Swatch órákkal Hayek már megmutatta, hogy nem megy a divat után, hanem megteremti azt, az illetékesek talán már látták is lelki szemeikkel a Smartokkal teli párizsi, római, bécsi utcákat.

A Mercedes gőzerővel látott hozzá a fejlesztési munkálatokhoz, így 1998-ban a Párizsi Autószalonon végre a nagyközönség elé állhatott a Mercedes és Hayek közös vállalata, az MCC Smart GmbH első modellje, a Smart City Coupé, a későbbi Fortwo. A siker leírhatatlan volt: bájos forma, jópofa színek, milliófajta dekorációs lehetőség, két személynek egészen kényelmes utastér, mindez korszerű technikával fűszerezve. Persze, sejthető volt, hogy mindennek nyoma lesz majd az árcédulán, de hogy ennyire? Sokan máig képtelenek kiheverni a sokkot, amit akkoriban a szalonban az arcukba mondott ár okozott.

A Smart elvileg logikus gondolatmenet mentén született, ideális városi ügyintézős autónak szánták, de a magas ár miatt mégsem lett átütő siker. Jóllehet, a márka eleddig egyetlen fillér profitot sem termelt a Mercedes számára, az illetékesek egyelőre nem adják fel, és jelenleg az elektromos Smart ED elterjesztésén fáradoznak. A svájci hátterű kisautó az alapító szándéka szerint a svájci órák megbízhatóságát és a svájci arany biztonságát másolta volna. Ez utóbbi jelképe ez az eredeti, több mint 6 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert svájci aranypénz, amely numizmatikai különlegesség és értékes nemesfém is egyben. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 frank, Svájc, 1897-1949

20 frank, Svájc, 1897-1949
(6,45 gramm, 900-as arany, Ø 21 mm)

165 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: