HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2022. 29. heti ajánlatunk!

Egy igazi amerikai státuszszimbólum

Egy igazi amerikai státuszszimbólum

A Cadillac az Egyesült Államok legrégebbi ma is működő autógyártója. A vállalatot 1902-ben alapította Henry Leland, egy korábban a Ford-nál dolgozó zseniális mérnök, aki egyebek mellett az első elektromos hajvágót is kifejlesztette. A cég nevét a híres francia felfedezőtől, Antoine Laumet de La Mothe Cadillac-től kölcsönözte, aki 1701-ben, a Detroit folyó nyugati partján, a város ma ismert területén létesített erődöt, amely a későbbiekben az USA egyik legnagyobb iparvárosává nőtte ki magát. Ez a város lett két évszázaddal később a Cadillac márka otthona, és egyben az amerikai autógyártás fellegvára is.

Leland az indulást követő néhány hónap alatt elkészült a gyár első „Model A” névre keresztelt autójával, amelyet 1903 januárjában állítottak ki először a New York-i Autószalonon. Már ez a típus is egy nagyszerű első próbálkozás volt, de igazi elismerést az 1905-ös „Model D” hozott a Cadillac számára. A négyhengeres motorral hajtott ötüléses túrakocsi karosszériája fából készült, felárért viszont alumínium lemezeket is lehetett hozzá rendelni.

1908-ban három Cadillac nevezett a Dewar Trophy versenyre, amely abban az időben az egyik legnagyobb autós rendezvénynek számított. Elsőként használtak cserélhető alkatrészeket, így mindhárom autót teljesen szét tudták szerelni, majd összerakni, ezzel könnyedén nyerték meg az ötszáz mérföldes (800 km-es) túraversenyt.

Az 1908-as esztendő más esemény miatt is fontos a Cadillac számára: a General Motors ajánlatot tett a cég megvételére. 1909. július 29-én 5 969 200 dollárért került a márka a GM tulajdonába. 1922-re a Cadillac éves termelése túllépte a 20 ezres darabszámot, ami főként a Type 61-es modell bemutatásának volt köszönhető. Ezt a típust már ablaktörlővel és visszapillantó tükörrel is felszereltek. A húszas években a formatervezésben is új irányzat kezdődött. A GM korábbi vezető formatervezõje, David Holls szerint „1927 előtt a Cadillac egy derék, megbízható autó volt. 1927 után már stílusos és elegáns is.”

A története során főleg luxusautókat gyártó Cadillac az egyik legismertebb autómárka a világon, egy igazi amerikai státuszszimbólum: monstre méretek, fényesre krómozott lökhárítók, rikító színválaszték, egy jármű, amely számos film kellékeként az amerikai popkultúra részévé is vált. A márka alapításának korába kalauzol vissza ez az eredeti, több mint 4 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert érme, amely numizmatikai különlegesség és értékes nemesfém is egyben.Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

2,5 dollár, Szabadság istennő, USA, 1840–1907

2,5 dollár, Szabadság istennő, USA, 1840–1907
(4,18 gramm, 900-as arany, Ø 18 mm)

210 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: