Heti ajánlatok

2022. 2. heti ajánlatunk!

Több generációnyi legenda – a Fiat és az Agnelli család

Több generációnyi legenda – a Fiat és az Agnelli család

Kevés olyan fontos család van az autóiparban, mint az olasz Agnelli família. Az utóbbi 130 év talán legfontosabb európai iparmágnás családja generációk óta meghatározó szerepet tölt be az autógyártásban. Giovanni Agnelli alapozta meg a család hírnevét, majd unokája, a legendás Gianni Agnelli tette igazán ismertté a Fiat modelleket, őt pedig szintén az unokája, John Elkann követte a vállalatbirodalom élén.

Giovanni Agnelli 1866-ban született egy gazdag észak-olasz földbirtokos családba. Szülei katonai pályára szánták, ezért a modenai tiszti akadémia diákja lett, majd hivatásos katonatiszt. Elragadtatva a 19. század végi technológiai újításoktól, rajongott az autókért, szenvedélyesen szerette a versenyzést, és maga is számos rallyt nyert. 1899-ben pedig – több partnerrel együtt – megalapította a Fabbrica Italiana di Automobili Torino autógyárat, amelynek rövidítése a jól ismert Fiat márkanév.

Az első Fiat személygépkocsi az egyszerű A modell nevet kapta, két lóerős volt, ami 35 km/h-s sebesség elérésére tette képessé az előre három fokozattal, hátramenettel azonban egyáltalán nem rendelkező járművet. A kis motornak 100 kilométer megtételéhez 8 liter benzinre volt szüksége. A gyár évről évre egyre többet adott el belőle, de az igazi felfutást kezdetben mégis Agnelli katonai kapcsolatai és az első világháború hozták el, amikor is a gyár teherautókat, géppuskákat és repülőgép-hajtóműveket szállított az olasz hadsereg számára.

Giovanni Agnelli fokozatosan átvette partnerei részvényeit, a Fiat egyedüli tulajdonosa és elnöke, és nem utolsó sorban a világ egyik legvagyonosabb embere lett. Később felvásárolta Olaszország legnagyobb lapkiadóját, majd 1923-ban megszerezte a Juventus futballklub tulajdonjogát, és saját bankot is alapított. 1966-ban unokája Gianni vette át a stafétabotot, aki nemzetközi terjeszkedésbe kezdett. Számos országban nyitott gyárat, egyebek mellett a Szovjetunióban is, ahol a 124-es típus helyi változatát gyártották Zsiguli, majd Lada márkanévvel.

A Fiat megalapításának évében I. Umberto király ült az olasz trónon. Az ő portréjával vert aranypénzek jelentették egykor a vállalkozás alaptőkéjét, amihez Agnelli a legenda szerint csupán ezer aranylírával járult hozzá. Befektetése az akkor induló új iparágba busás hasznot hozott az évtizedek során. A Fiat ma a Stellantis vállalatcsoport részeként több mint fél millió embert foglalkoztat világszerte, és olyan legendás márkák tartoznak hozzá, mint az Alfa Romeo, a Chrysler, a Citroën, a Lancia vagy a Maserati. I. Umberto király eredeti, 6,45 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert pénze révén különleges kortörténeti dokumentumot és értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 líra, I. Umberto, Olaszország, 1879-1897

20 líra, I. Umberto, Olaszország, 1879-1897
(6,45 gramm, 900-as arany, Ø 21,5 mm)

133 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: