HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2021. 49. heti ajánlatunk!

Az első automobil születése

Az első automobil születése

Carl Benz az első automobil feltalálója Baden nagyhercegség Mannheim városában 1886-ban jelentkezett először a nagy horderejű találmányával, és ezzel megnyitott egy utat, amit később autóiparnak neveztek el. Az általa kifejlesztett automobil volt az első olyan közlekedési eszköz, amit már nem ökör, szamár vagy ló húzott, hanem magát tolta előre a saját belsőégésű motorjának erejéből.

Carl Benz 1886. január 29-én kapta meg motorkocsijára a 37 435. számú német szabadalmat – e napot szokás az automobil születésnapjának tekinteni. Benz a kocsit ekkor azonban még csak gyártelepe belső udvarán vezethette, első nyilvános útját csak egy fél évvel később tette meg a városka utcáin. Az automobilok ősének tekinthető háromkerekű, 265 kg tömegű jármű óránként 16 kilométeres sebesség elérésére volt képes. Megépítése mai pénzre átszámítva több mint hétmillió forintba került.

Bár a világ első automobiljából csupán 25 darabot értékesítettek az elkövetkezendő 10 évben, az újfajta közlekedési eszköz diadalútját már nem lehetett feltartóztatni. A Benz gyár első Magyarországra eladott példányát a korabeli rendelési könyvek tanúsága szerint 1896. július 20-án indították el Budapestre, és amikor 1900 őszén megalakították a Magyar Automobil Clubot, már vagy ötven személygépkocsi koptatta a hazai utakat.

Benz cége addigra már tekintélyes részvénytársasággá fejlődött, a termékválaszték a kétszemélyestől a tizenkét személyesig terjedt, sőt versenyautókat is építettek. Még megérte, hogy a Benz és Társa Gázmotorgyár 1926-ban egyesült a Daimler motorgyárral, s így létrejött a Daimler-Benz AG, amely manapság leginkább a Mercedes-Benz autókról híres. A feltaláló 1929-ben, életének nyolcvannegyedik évében halt meg, köztisztelettől és közmegbecsüléstől övezve. Találmánya, amellyel országa egyik kulcsfontosságú iparágát alapozta meg, a németek technikai és kulturális önazonosságának részévé vált.

A gépkocsi feltalálása a közlekedés teljes megújulásához, következményeiben pedig az emberek életmódjának gyökeres megváltozásához vezetett. A sikertörténet aligha véletlenül a német Baden nagyhercegségből indult világhódító útjára, amelynek trónján Carl Benz működésének idején a felvilágosult I. Frigyes nagyherceg ült. Ő tette Mannheim városát vezető ipari központtá. A nagyherceg portréja díszíti ezt a közel 8 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert eredeti aranypénzt, melynek révén numizmatikai különlegességet és értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 márka, Badeni Nagyhercegség, 1894-1895

20 márka, Badeni Nagyhercegség, 1894-1895
(7,97 gramm, 900-as arany, Ø 22 mm)

189 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: