Heti ajánlatok

2021. 47. heti ajánlatunk!

A kínai sárkány otthona

A kínai sárkány otthona

Luxemburgi Zsigmond idejében Kínában a Ming-dinasztia harmadik császára, Jung-lö 1406-ban – miután egy égből alászállt taoista szerzetes tervrajzokat mutatott neki – hatalmas, 15 évig tartó építkezésekbe fogott korábbi hercegi székhelyén, Tatuban. A Császári palotakomplexum, a kínai sárkány „9999 és fél szobás” otthona 1421-re készült el. Jung-lö ekkor áttette a székhelyét Nankingból ide, és a várost Északi Fővárosnak, Pekingnek nevezte el. A palotaváros a Ming-dinasztia tizennégy, a Csing-dinasztia tíz uralkodójának lett otthona 1912-ig.

A főváros áthelyezése és egy új palotanegyed megépítése óriási beruházást jelentett, amelynek érdekében megközelítőleg egy millió munkást, több százezer kézművest, kőművest, ácsot, favágót, kőfejtőt, téglakészítőt kellett mozgósítani. A 980 épületből álló császárváros palotákat, templomokat, pavilonokat, könyvtárakat, lakosztályokat, valamint tereket, udvarokat és sétautakat foglal magában. A császári negyedet 10 méter magas fal, 6 méter mély és 52 méter széles árok veszi körül. A város téglalap alapú, észak-déli tájolású, a világ tengelyét jelképezve, amely a Sarkcsillag irányába mutat, a császár égi eredetére utalva.

Az épületek tetején kőből faragott mitikus lények őrködnek, mert a régi kínaiak úgy tartották, hogy a gonosz szellemek a tetőn keresztül jutnak be az épületbe. A déli részen, amelyet külső pitvarnak is neveznek, az Arany-folyó is áthalad. A világ egyik legnagyobb teréről, a Tienanmen térről nyíló Mennyei Béke Kapuján át lehet bejutni a Legfőbb Harmónia Csarnokába, ahol Sárkánytrónusán egykor a császár ült. Mögötte emelkedik a Tökéletes Béke Csarnoka, a külföldi követek fogadására használt épület.

Az északi rész, melynek másik neve belső udvar, a császárnak és családjának volt a rezidenciája. A Mennyei Tisztaság Palotája és a Földi Nyugalom Palotája a császárné lakóhelye volt. Itt helyezték el a császár háremét is, amelyben kilencezer ágyas élt, hetvenezer eunuch őrizetében. Egy hétköznapi embernek szinte lehetetlen volt bejutnia a Tiltott Városba, hacsak nem eunuchként. Még az eunuchoknak is hosszú évekbe telt, amíg a császár és háremhölgyei közelébe jutottak.

Titokzatos, ősi hely Peking központjában a 600 éve felavatott Tiltott Város, amely máig folyamatosan mozgatja az emberek képzeletét. Az egykori császárváros 1987 óta az UNESCO Világörökségének része, és Kína talán legfontosabb turistalátványossága. Egyik jellegzetes templomépülete díszíti ezt a 3 gramm színsúlyú, 999-es aranyból vert kínai befektetési célú aranypénzt, melynek révén értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

50 jüan, Arany panda, Kína, 2022

50 jüan, Arany panda, Kína, 2022
(3 gramm, 999-es arany, Ø 18 mm)

76 500 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: