HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2021. 41. heti ajánlatunk!

Sötét intrikák, titkos találkozók – így rajzolták át Bécsben Európa térképét

Sötét intrikák, titkos találkozók – így rajzolták át Bécsben Európa térképét

 

Napóleon számít a történelem talán legtöbbet csodált, de egyben átkozott hadvezérének is. Az ismeretlenségből emelkedett ki, hogy az egyik legnagyobb katonai lángelmévé váljon. A francia forradalom viharában a francia nemzet élére állt, és félmilliós hadseregével meghódította az egész kontinenst. Fénykorában több mint hetven millió ember felett uralkodott, és egész Európa térképét átrajzolta. Az állandó háborúkba azonban Franciaország kezdett belefáradni, az európai népek pedig fellázadtak és koalícióra léptek ellene.

A Napóleon elleni győztes koalíció hadai 200 éve vonultak be Párizsba, a császár térdre kényszerítését követően pedig kezdetét vette egy új európai területrendezés. A tanácskozás helyszíneként Bécsre esett a választás, ahova Európa valamennyi államát és államocskáját meghívták: összesen 200 állam, város és különféle közösség képviseltette magát.

Az eredetileg rövidre tervezett kongresszus, majdnem egy éven át ülésezett. Természetesen ebben az időszakban nemcsak az uralkodókat és vezető politikusaikat, hanem azok udvartartását is el kellett látni. Ezalatt nemcsak a szállás, étkezés értendő, de a delegációk szórakoztatásáról is gondoskodni illett. A diplomaták és előkelőségek szórakoztatását színházi előadások, koncertek, bálok szolgálták, nem hiába született a mondás: „A kongresszus nem halad, a kongresszus táncol”. A kiadásokba a bécsi kincstár kis híján belerokkant.

A fényes kulisszák mögött ugyanakkor folytak a sötét intrikák és titkos megbeszélések, alkalmi szövetségek alakultak és bomlottak fel. A kontinens vezető hatalmai végül megállapodtak abban, hogy Franciaországnak le kell mondania minden hódításáról, és hadisarc fizetésére is kötelezték. Franciaország északi határán Belgiumból és Hollandiából létrejött az Egyesült Németalföldi Királyság, délen pedig a Szárd Királyság. Svájc deklarálta „örökös semlegességét”. A Dániától különvált Norvégiát perszonálunióra kényszerítették Svédországgal. Oroszország megkapta Finnországot, Besszarábiát és Lengyelország legnagyobb részét. 38 németajkú államból létrejött a Német Szövetség, Ausztria elnökletével, amely még Észak-Itáliában szerzett birtokokat. Új államként létrejött Luxemburg és a Krakkói Köztársaság, az itáliai Pápai Állam pedig visszakapta eredeti határait.

A kongresszus által létrehozott rendszer fél évszázadra elejét vette a nagyobb európai háborúknak. Ráadásul ez volt az utolsó nagy európai rendezés, amikor a győztesek és a legyőzöttek egy asztalnál ülve, tárgyalások és alkuk nyomán kötöttek békét. A bécsi kongresszus emlékére az Osztrák Pénzverde jelentetett meg 1994-ben egy 8 gramm színsúlyú, 986-os aranyból vert emlékpénzt, melynek révén értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

500 schilling, Bécsi kongresszus, Ausztria, 1994

500 schilling, Bécsi kongresszus, Ausztria, 1994
(8,11 gramm, 986-os arany, Ø 22 mm)

165 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: