HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2021. 37. heti ajánlatunk!

Budapesten is a svájci gárda védte a pápát

Budapesten is a svájci gárda védte a pápát

 

Svájcról manapság a legelőktől, a csokin és a síelésen át a titkos bankszámlákig csupa békés és nyugodt dolog juthat először az eszünkbe. Pedig a 15. században Svájc még egészen másról volt híres: az alpesi ország adta Európa legfélelmetesebb zsoldosait. A svájciak hűséges és verhetetlen harcosok hírében álltak, részben az először általuk alkalmazott lándzsás harcmodor miatt. Több uralkodó is alkalmazta őket, a személyes testőrség mellett gyakran a birodalmi seregekbe integrálva is. Az első ilyen egység 1497-től működött a francia király szolgálatában.

Tőle irigyelte meg a svájci testőröket II. Gyula pápa, aki egy 150 fős különítményt toboroztatott, és amely 1506-ban vonult be először a Szent Péter térre. Azóta is a Svájci Gárda védi az éppen aktuális egyházfőt. Az egyetlen nagyobb csatát Róma 1527-es feldúlásakor kellett megvívnia a svájciaknak, akkor a május 6-i ostrom során 147-en haltak meg VII. Kelemenért. Ennek az önfeláldozásnak állít emléket, hogy azóta minden új gárdista ezen a napon esküszik fel a pápára.

A svájci alkotmány ugyan 1874 óta tiltja, hogy svájci katonák idegen hatalmak szolgálatába szegődjenek, de a mindenkori pápa személyes testőrsége ez alól felmentést kapott. A pápai állam hadseregét adó Gárda, a világ legkisebb hadseregének számít, ám mégsem csupán dísznek tartják őket a Vatikánban. A II. János Pál elleni, 1981-es sikertelen merénylet óta kemény kiképzést kapnak, és a kard-alabárd kombináció mellett a gépfegyverrel és más modern fegyverekkel is jól bánnak. Sőt, az utóbbi időben a svájci hadsereg tisztjei külön terrorelhárító kiképzést is biztosítanak számukra.

A gárda egyébként nemcsak a nevében őrizte meg az eredetét, a mai napig Svájcból toborozzák az új tagokat. Ezen kívül feltétel még, hogy a jelölt egyedülálló, katolikus férfi legyen, legalább 175 centi magas, feddhetetlen előéletű, és a jelentkezés előtt két évet szolgáljon a svájci hadseregben. A gárdisták külföldi utazásaira is elkísérik a pápát, így Budapesten is ők biztosították a Szentatya közvetlen védelmét a hétvégi idelátogatásán.

Svájc joggal büszke a Pápai Svájci Gárdára, amely az elmúlt öt évszázadban a biztonság és bizalom jelképévé vált. A svájci aranypénzek szintúgy a biztonság megtestesítői generációk óta. Ez a 100 éve vert, több mint 3 gramm összsúlyú, 900-as tisztaságú aranyból készült svájci 10 frankos gyűjteményi érték és értékálló nemesfém is egyben. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

10 frank, Svájc, 1911-1922

10 frank, Svájc, 1911-1922
(3,23 gramm, 900-as arany, Ø 19 mm)

105 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: