HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2021. 35. heti ajánlatunk!

A francia közlegény, akiből végül Svédország királya lett

A francia közlegény, akiből végül Svédország királya lett

 

A francia forradalom és a napóleoni háborúk során a francia arisztokrácia megtizedelődött, és ez lehetővé tette, hogy a polgárság köréből emelkedjenek fel emberek olyan pozíciókba, amelyeket korábban kizárólag arisztokraták tölthettek be. Így juthattak Napóleon seregéből közlegények és altisztek is nem csupán tiszti, de főtiszti rendfokozatokig – némelyikük még a „Franciaország marsallja” címet is elnyerte. Egyikük egy ország királya is lett, az általa alapított uralkodóház pedig a mai napig a trónon ül. Ő volt Jean Bernadotte, egy egyszerű fogadós fia, a dél-franciaországi Pau városából.

A kisvárosi polgári családba született Bernadotte már fiatalon belépett a francia királyi hadseregbe. A tehetséges ifjú fokozatosan lépdelt előre a katonai ranglétrán, és az 1789-es forradalom idejére már őrmesteri rangban szolgált. A forradalmat követő háborúk során üstökösszerű karriert befutva, egymás után jöttek számára az előléptetések, és miután bizonyított Napóleon itáliai hadjáratában, a nagy hadvezér egy teljes hadosztály parancsnokává nevezte ki a hajdani közlegényt, aki tovább erősítette pozícióját azzal, hogy beházasodott a napóleoni dinasztiába, ezzel is bebetonozva státusát az új elitben.

Bernadotte a Francia Császárság 1804-es kikiáltásakor már Napóleon egyik legmegbízhatóbb hívének számított, a császár birodalmi marsalli és hercegi címmel ruházta fel. Pár évvel később, mikorra Napóleon már meghódította fél Európát és a fontosabb trónokra rokonait, illetve megbízható embereit ültette, egyenesen az örökös nélküli svéd korona lett a jutalma. Így lett Jean Bernadotte XIV. Károly János néven Svédország királya, majd a Norvégiával létrejött uniónak köszönhetően egyúttal Norvégia uralkodója.

XIV. Károly János ügyesen helyezkedve a politikai színtéren, túlélte Napóleon bukását, és 1844-es haláláig békében uralkodott. Volt azonban egy furcsa szokása, amelyet sokáig senki sem tudott mire vélni. Még udvari orvosa előtt sem vetkőzött soha félmeztelenre. Ennek oka egy legenda szerint az lehetett, hogy a fiatalkorában közismerten radikális köztársaságpárti Bernadotte karjára vagy mellkasára a „Halál a királyokra!” felirat volt tetoválva. Ez akár igaz is lehet, hiszen rablóból lesz a legjobb pandúr, és forradalmárból király.

A Bernadotte-ház napjainkban is Svédország uralkodócsaládja. A dinasztiaalapítót a még Franciaországban született fia követte a trónon, de unokája már a stockholmi királyi palotában jött világra, ő II. Oszkár néven lett svéd király. Az ő portréját mutató 4,5 gramm összsúlyú, nagy tisztaságú aranyból vert érmével értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

10 korona, II. Oszkár, 1873-1901, Svédország

10 korona, II. Oszkár, 1873-1901, Svédország
(4,48 g, 900-as arany, Ø 18 mm)

115 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: