Heti ajánlatok

2021. 18. heti ajánlatunk!

„Életünket és vérünket a királynőért!”

„Életünket és vérünket a királynőért!”

 

Idén van Mária Terézia, utolsó királynőnk koronázásának 280. évfordulója, akit 1741-ben koronázták magyar királlyá. Ő volt a második, egyben utolsó magyar királynő az 54 magyar király mellett. Az édesapja halála után 1741-ben trónra lépő ifjú főhercegnőt a szomszédos hatalmak nem ismerték el jogos trónörökösnek, ezért huszonnégy évesen fegyverrel kellett megvédenie magát és birodalmát. Uralkodói pályafutása valószínűleg rövidnek bizonyult volna, ha a magyar nemesség nem dönt úgy, hogy elfogadja Mária Teréziát királynőül, és csapataival meg nem védelmezi a Habsburg birodalmat.

A híres jelenet, mely során a magyar rendek felajánlották „életüket és vérüket” Mária Teréziának 1741. szeptember 11-én zajlott le a pozsonyi várban. Ekkor tartották Pozsonyban az országgyűlést, amelyet az ifjú királynő hívatott össze, hogy a nemesség támogatását kérje a Poroszország elleni harcokban. A háborút Nagy Frigyes porosz király indította, aki hadat üzent a gyengélkedő osztrák birodalomnak, így Szilézia, Csehország és a nyugati osztrák tartományok hamarosan megszállás alá kerültek. Ezekben a válságos hónapokban Mária Teréziának jószerével nem maradt más esélye, mint a magyar rendek jóindulata.

A beszámolók szerint a nemesek kezdetben elutasítónak mutatkoztak, a szeptember 11-i híres ülésen azonban minden megváltozott. Ezen a napon a királynő fekete gyászruhában jelent meg, és – a jelenlévők szívének megenyhítése érdekében – újszülött gyermekét, a majdani II. Józsefet is magával vitte. A délelőtt 11 órakor kezdődő tanácskozáson először gróf Batthyány Lajos főkancellár szólt a birodalom nehéz helyzetéről, majd a királynő felállt, és ékes beszédben segítséget kért az összegyűlt rendektől.

Tökéletesen megkreált jelenet volt ez: a nemes urakkal szemben ott állt egy gyászruhába öltözött védtelen nő, aki ráadásul egy újszülött gyermek édesanyja is volt egyben. Mária Terézia ráadásul – a rossz nyelvek szerint csípésekkel – arra is rábírta a pár hónapos József főherceget, hogy a megfelelő pillanatban sírva fakadjon, ilyen szívszorító helyzetben pedig egyszerűen nem lehetett nemet mondani. A meghatódott nemesek a beszédet félbeszakítva, „vitam et sanguinem”, azaz „életünket és vérünket” felkiáltással felajánlottak segítségüket a bajba jutott királynőnek.

A királynő ügyesen elérte célját, megszerezte az ország támogatását, a felállított 11 huszárezred pedig oroszlánrészt vállalt abban, hogy az 1748-ban befejeződő háború után a Habsburg Birodalom – még ha Szilézia nélkül is, de – fennmaradhatott. Mária Terézia korszakalkotó uralkodónak bizonyult, reformjai birodalmát a világ élvonalába emelték. Az egyik legsikeresebb uralkodónknak az Osztrák Pénzverde 1993-ban szentelt egy 16 gramm színsúlyú, nagy tisztaságú aranyból vert érmét, amellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

1000 schilling, Mária Terézia, Ausztria, 1993

1000 schilling, Mária Terézia, Ausztria, 1993
(16,22 gramm, 986-os arany, Ø 30 mm)

327 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Megrendelésével elfogadja az ÁSZF-et!

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: