HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2021. 2. heti ajánlatunk!

Lázadás a Bountyn

Lázadás a Bountyn

 

A brit hadiflotta Bounty nevű hajója 1787 decemberében különös céllal indult Tahitire. Az ott honos kenyérfa növényekből kellett egy rakományra valót a karibi angol gyarmatokra szállítania, hogy azt megtelepítve olcsó élelemforrásnak használják a rabszolgák számára. A Királyi Haditengerészet a fiatal, de már tapasztaltnak számító William Bligh kapitányt nevezte ki a Bounty élére, aki roppant nélkülözésekkel teli, hosszú út végén, csaknem egy évvel később meg is érkezett Tahitire.

A facsemeték begyűjtése hosszú időt vett igénybe, így a legénység öt hónapon át élvezhette a kellemes időjárást és a bennszülöttek vendégszeretetét, többen közülük társat is találtak a kegyeiket bőkezűen osztogató helybéli lányok között. Az idillnek 1789. április 4-én szakadt vége, amikor a kapitány parancsot adott a visszaindulásra. Három heti hajózás után azonban lázadás tört ki a hajón. A zendülés hátterében a kapitány kegyetlenkedő természete, a rossz bánásmód és az ivóvíz hiánya állhatott, mivel a kapitány a kenyérfák öntözésére használta el a szűkös vízkészletet.

A lázadókat Fletcher Christian első tiszt vezette, aki Bligh kapitányt néhány társával együtt csónakba rakatta és sorsára hagyta, a Bounty pedig visszatért Tahitire. Ott a megmaradt legénység felvett pár bennszülöttet és velük együtt tovább hajózott a lakatlan Pitcairn-szigetekre, abban a reményben, hogy így a brit igazságszolgáltatás nem talál majd rájuk. Ide megérkezve elsüllyesztették a Bounty-t a róla elnevezett Bounty-öbölben és új életet kezdtek. A lázadók leszármazottai még ma is a szigeteken élnek.

Közben Bligh kapitány – gyakorlatilag a biztos halálra ítélve – 47 napig hánykolódott a tengeren. Akármilyen ember is volt, mindenesetre bebizonyította, hogy kiváló hajós, ugyanis navigációs eszközök nélkül Timor szigetére vezette a csónakot, majd visszatért Londonba, és hírt adott a lázadásról. Jelentése alapján expedíció indult a lázadók felkutatására és megbüntetésére. A Tahitin maradtakat meg is találták, ők nem kerülhették el sorsukat, az akasztófán végezték.

A Bounty, a lázadókat vezető karizmatikus első tiszt és a kegyetlen Bligh kapitány története mára legendává vált, ami nem csak a hollywood-i filmkészítőket ihlette meg. A legendás hajó életre kel a Csendes-óceáni Cook-szigetek kibocsátásban tavaly megjelent egy tized uncia súlyú, színarany befektetési érmén is, amelynek révén értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére.

10 dollár, Bounty, Cook-szigetek, 2020

10 dollár, Bounty, Cook-szigetek, 2020
(3,11 gramm, 9999-es arany, Ø 14 mm)

73 500 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: