Heti ajánlatok

2020. 42. heti ajánlatunk!

Idén virológusok kapták az orvosi Nobel-díjat

Idén virológusok kapták az orvosi Nobel-díjat

 

Az október minden évben a Nobel-díjak kihirdetésének ideje, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szokás szerint a hónap elején jelenti be a rangos elismerés díjazottjait. Az orvosi-élettani kategória idei nyertesei egy veszélyes és makacs vírus felfedezéséért kapták az elismerést. Harvey J. Alter, Michael Houghton és Charles M. Rice a hepatitis C vírus elleni küzdelemben értek el áttörést felfedezéseikkel.

A hepatitis májgyulladást jelent görögül, a szó a máj, „hepar” és a gyulladást jelentő „itis” tagokból áll. Hepatitist több kórokozó is okozhat, de legtöbbször vírusfertőzés következtében alakul ki. A gyulladás súlyosan károsítja a májsejteket, ezért a máj egy idő után már képtelen a normális működésre. A vér útján terjedő hepatitis globális egészségügyi problémát jelent, összesen mintegy 71 millió esetet tartanak nyilván a világban, és évente mintegy 400 ezren halnak meg fertőző májgyulladásban.

A Nobel-díj odaítélésével pénzjutalom is jár, aminek összege idén 10 millió svéd korona (343 millió forint). A pénzösszeget az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át, idén viszont a koronavírus járványra való tekintettel az élőben megrendezett ceremónia elmarad. A kitüntetettek videó konferencián keresztül kapcsolódhatnak majd be a helyette tartott online televíziós díjátadóba.

A kimagasló szellemi teljesítmény legnagyobb nemzetközi elismerését jelentő díjat a dinamit feltalálója, Alfred Nobel alapította, aki vagyonát a végrendelete alapján megalapított Nobel Alapítványra hagyta. Halála után mégsem valósult meg rögtön a nemes terv; családtagjai nehezményezték, hogy nem rájuk maradt a több mint 30 millió svéd korona, a kormány pedig ellenezte, hogy más nemzetek tudósainak osszanak nagy összegű díjakat ahelyett, hogy a saját tudományos fejlődésüket támogatnák vele.

Végül Nobel unokaöccse kitartó munkájának köszönhetően sikerült elérni, hogy a terv megvalósuljon, és 1901-ben kiosztották az első Nobel-díjakat. A Nobel-díj alapításának éveire és a Nobel Alapítvány szabályzatának kidolgozásában résztvevő II. Oszkár svéd királyra emlékeztet ez az Őfelsége portréjával vert eredeti aranypénz is. Ezzel a csaknem 9 gramm összsúlyú, nagy tisztaságú aranyból vert érmével értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 korona, II. Oszkár, 1873-1902, Svédország

20 korona, II. Oszkár, 1873-1902, Svédország
(8,96 gramm, 900-as arany, Ø 23 mm)

187 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: