Heti ajánlatok

2020. 38. heti ajánlatunk!

Kiráz a hideg

Kiráz a hideg

 

Évi 200 millió megbetegedés, több mint egymillió halálos áldozat, 12 milliárd dollárnyi kár. Ezek a sokkoló számok nem valami új, hiper-fertőző megbetegedés statisztikai adatai, hanem az egyik legrégebbi fertőző betegség, a malária száraz számai. A malária manapság főként a trópusokon számít igazi istencsapásnak, de egykor Európa nagy részén is tizedelte a lakosságot. Az angol hadvezér és államférfi Oliver Cromwell, a magyar származású német festő Albrecht Dürer és a költő Friedrich Schiller is maláriában szenvedett.

A malária írott történelmünk kezdete óta velünk van. Hippokratész és a rómaiak részletesen leírták a tüneteit, de i.e. 2700-ban Kínában is megemlítettek olyan tünetegyütteseket, amelyek jól illenek a maláriára. Neve az olasz „mala aria” szavakból ered, aminek jelentése „rossz levegő” és arra utal, hogy a megfigyelések a mocsarakhoz, azok környezetében előforduló párás, jellegzetes szagú levegőhöz kötötték a betegség kialakulását.

Ma már tudjuk, hogy a kórt nem a mocsarak káros kigőzölgése, hanem egy szúnyogok terjesztette, parazita okozza, amely az emberi keringésbe kerülve a májsejtekben, majd a vörösvértestekben szaporodik, közben lázat, fejfájást, hányást és levertséget okoz. A parazita különleges életciklusát Ronald Ross angol orvos írta le először bő száz éve, akinek munkáját 1902-ben orvosi Nobel-díjjal jutalmazták. Ez volt az első orvosi Nobel-díj a történelemben.

A mocsárláznak vagy váltóláznak is nevezett malária néhány évszázada még Magyarországon is javában szedte áldozatait, de az 1960-as évek elejétől az országot maláriamentesnek mondhatjuk. Azóta csupán külföldön fertőződött betegeket regisztráltak. Hazánkban a betegség megszűnésének alapvető oka az volt, hogy sikerült jelentősen csökkenteni a csípőszúnyogok egyedszámát, miközben meggyógyították a maláriás betegeket. Így az itt lévő maláriaszúnyogok nem fertőződnek meg újra a betegséget okozó parazitával, és ezért nem tudnak tovább fertőzni.

Ronald Ross munkássága elismeréseként később V. György brit uralkodó nemesi címet adományozott neki. Akkoriban a brit világbirodalom egyik legrettegettebb betegsége volt a malária, ami nem kímélte a gyarmatokra vezényelt katonákat és hivatalnokokat sem. Maga Ross is Indiában szolgáló katonaorvosként jutott el a nagy felfedezésig. V. György eredeti aranypénze éppen ebből a korszakból származik, így az érme nem csak igazi numizmatikai különlegesség, de értékes kortörténeti dokumentum és kiváló lehetőség az aranybefektetésre. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

fél sovereign, V. György, Nagy-Britannia, 1911-1915

fél sovereign, V. György, Nagy-Britannia, 1911-1915
(3,99 gramm, 917-es arany, Ø 19 mm)

86 900 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: