Heti ajánlatok

2020. 2. heti ajánlatunk!

Császári édes hármas

Császári édes hármas

Katharina Schratt egy fiatal színésznő volt, és a huszadik életévében járt, amikor Ferenc József 1873 decemberében először látta a Makrancos hölgy című darabban, azon az ünnepi díszelőadáson, amit a császár uralkodásának 25. évfordulójára rendeztek. Katharinát ezután Szentpétervárra szerződtették, és ekkor egy évtizedre még eltűnt az uralkodó látóköréből. Csak 1883-ban tért vissza Bécsbe a Császári és Királyi Udvari Színházhoz, ahol a bemutatkozásakor máris hatalmas sikert aratott.

Ferenc József és Katharina Schratt kapcsolata 1885-ben kezdődött, mikor a Bécsbe látogató orosz cár szórakoztatására felkért színészek között Schratt is ott volt, sőt, az előadás utáni vacsorára is meghívták. Sisi, aki ekkorra már régen eltávolodott férjétől érzelmileg, támogatta kettejük barátságát. Mivel ő maga egyre ritkábban tartózkodott a bécsi udvarban férje mellett, bűntudatot érzett a császár magányossága miatt. Azon volt hát, hogy barátnőt vagy társnőt keressen Ferenc József számára, és a színésznő, aki a császárnak láthatólag tetszett, épp kapóra jött.

Katharina meghittséget vitt a császár életébe. Az idős Ferenc József megtalálta mellette a boldogságot. Légyottjaik alkalmával derűsen csevegett vele egy pohár tejeskávé és kuglóf mellet, és ezzel elterelte az uralkodó figyelmét a Monarchia gondjairól, és könnyed női gondoskodással vette körül. Mivel a furcsa pár Erzsébet védőszárnyai alatt érezhette magát, nem kellet tartaniuk az emberek szájától sem. Ugyan ki feltételezte volna, hogy a császárné eltűri, hogy férje a barátnőjével – mert Sisi, aki gyakran ravaszul elhívta a színésznőt családi vacsorákra is, gondoskodott róla, hogy Katharináról ezt higgyék – csalja őt?

Így állt fel tehát a Habsburgok történetének talán egyik legfurcsább szerelmi háromszöge. A biedermeier idill azonban nem tartott sokáig. Sisit 1898-ban egy genfi kirándulása során meggyilkolták. Ezután vált csak világossá, milyen nagy szerepet játszott az édes hármasban. A barátnő többé nem járhatott be feltűnés nélkül a Burgba, a császárnak feleségül kellett volna vennie ahhoz, hogy maga mellett tudhassa. Ferenc Józsefnek esze ágában sem volt rangon alul házasodni.

A császár idős napjaiban már alig találkozott egykori szerelmével. Mindazonáltal Katharina Schratt volt az, aki a koporsójára egy csokor fehér rózsát helyezett, és őszinte könnyeket hullatott érte. Ennek a korszaknak hű szemtanúja ez az eredeti 8 forintos aranypénz az első világháborút megelőző évekből, melynek révén értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

8 forint, Ferenc József, Osztrák-Magyar Monarchia, 1870-1892

8 forint, Ferenc József, Osztrák-Magyar Monarchia, 1870-1892
(6,45 gramm összsúly, 900-as arany, Ø 21 mm)

110 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: