Heti ajánlatok

2019. 49. heti ajánlatunk!

Brutális rablóké lett a 3 tonna arany

Brutális rablóké lett a 3 tonna arany

Amikor a legendás brit postarablók 1963. augusztus 8-án osztozkodáshoz ültek, akkori viszonyok között hatalmas zsákmány – 2,6 millió font – ütötte a markukat. Mindez csekélység volt ahhoz képest, ami 20 évvel később a londoni Heathrow légikikötő aranyrablóinak ölébe pottyant: A gengszterek eredetileg 3 millió fontot akartak lenyúlni, de meglepetésükre a pénz mellett még 3 tonna aranyat és gyémántot is találtak egy értékőrző cég reptéri raktárépületében. A 6800, összesen 3 tonna súlyú aranyrúd elszállítására a rablók nem is voltak felkészülve. A kisbusz, amivel a helyszínről menekültek, a teher alatt kis híján tengelytörést szenvedett. A zsákmány akkori értéke 26 millió font volt; ez mai árfolyamon legalább 45 milliárd forintnak felelne meg.

1983. november 26-án, egy borongós hajnalon hat álarcos hatolt be a Brinks Mat lerakatába. A bűnözőket, mint számos hasonló esetben, egy bennfentes segítette. Az egyik biztonsági őr adta a tippet arra vonatkozólag, hogy a helyszínen nagy összegű készpénz zsákmányolható és ő volt az, aki belülről az ajtót is kinyitotta a támadók előtt. A rablók megdöbbentő brutalitással jártak el. Kegyetlenül összeverték és megkötözték, majd benzinnel is lelocsolták a Brinks Mat-raktár őreit, felgyújtással fenyegetve őket, ha nem árulják el a belső páncélterem zárjának kódját. A páncélteremben aztán a legnagyobb meglepetésükre nem csak pénzeszsákok, de nagy mennyiségű arany is várta őket.

A Scotland Yard a rablást követően nagy erőkkel indult a profi bűnözők nyomába. Elsőként a döntő információkat kiszivárogtató biztonsági őrt sikerült leleplezni, majd az ő vallomása vezetett a banda több tagjának elfogásához. Néhányuknak azonban sikerült Spanyolországba szökni, ahol a Nagy-Britanniával való kiadatási szerződés híján évekig úgy élhettek, mint Marci Hevesen. Amikor a két ország között 1986 júliusában életbe lépett a kiadatási szerződés, a Scotland Yard nyomban Dél-Spanyolországba küldte nyomozóit, melynek partvidékét a londoni sajtó ekkorra már ironikusan csak „Costa del Crime”-nak („Bűnpart”- nak) nevezte.

Bár a bűnözők végül horogra akadtak, a zsákmány nagy része soha nem került elő. Szakértői vélemények szerint a rablóknak valószínűleg sikerült a 3 tonna sorozatszámmal jelölt aranyrudat beolvasztaniuk és orgazdákon keresztül értékesíteniük. Egyesek szerint 1983 után minden Nagy Britanniában gyártott arany ékszer tartalmazhatott valamennyit ebből az elrabolt aranyból.

A II. Erzsébet uralkodásának negyedik évtizedében elkövetett nagy reptéri aranyrablás a brit kriminalisztika történetének legnagyobb értékű rablása volt. Az ebből a korszakból származó, közel 8 gramm összsúlyú, 917-es aranyból vert érmével értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

1 sovereign, II. Erzsébet, Nagy-Britannia, 1974-84

1 sovereign, II. Erzsébet, Nagy-Britannia, 1974-84
(7,98 gramm, 917-es arany, Ø 22 mm)

125 500 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: