HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2019. 47. heti ajánlatunk!

A varázsfuvola – egy zenés „mesejáték”

A varázsfuvola – egy zenés „mesejáték”

A varázsfuvola Mozart legkülönösebb operája. Egyrészt két, veszélybe sodródó szerelmespár lebilincselő története, másrészt elvont mesefüzér, amely a varázslatos Egyiptomban játszódik, ahol jóképű hercegek, démoni királynők, gonosz emberrablók, kígyók és természetfeletti jelenségek csapnak össze.

Ez az egyik legtöbbet játszott Mozart mű és a legkülönfélébb módon értelmezett opera, tele szimbólumokkal, csodás hangszerekkel, komor és tragikus, illetve vidám és játékos elemekkel. A darabban a jó és a rossz, a fény és a sötétség, a mese és a valóság áll szemben egymással. Különös jelentőséget kap a hármas szám – az udvarhölgyek, a fiúk, a papok, a rabszolgák száma is három, és a főhősnek is három próbát kell kiállnia. Mozart a komponálás során ugyanakkor a korabeli népies színházból és a bécsi kabaréból is merített.

A varázsfuvola meseszerű cselekményét vannak, akik filozofikusan értelmezik. Egyes zenetörténészek szerint a mű a felvilágosodás eszméit tükrözi, a hitet a szabadságban, a haladásban, a tudásban és a vallásszabadságban, elutasítva az intézményes egyházat és annak visszaéléseit. A darabban az egyházat az Éj királynője, a felvilágosodást a főpap Sarastro jelképezi. Az énekeseket nagy kihívás elé állítja szólamuk, az Éj királynőjének áriája az operairodalom egyik legismertebb és a legmagasabb fekvéseket használó koloratúrszoprán áriája, míg Sarastro az egyik legmélyebb fekvésű basszusszerep.

A komponáláshoz Mozart 1791 márciusában kezdett hozzá, és szokása szerint ezúttal is csak az utolsó pillanatban, a bemutató előtt két nappal készült el a partitúrával. A kész művet szeptember 30-án adták elő először. A bemutatón még Mozart maga dirigált, de két hónappal a premier után, 1791. december 5-én meghalt, így műve elsöprő sikerét már nem élte meg. A darab egy év múlva már túl volt a századik, 1795-re a kétszázadik előadáson. A császárváros után Prágában, majd Berlinben állították színpadra, Párizsban 1801-ben, Londonban 1811-ben hallhatta először a közönség.

Mozart remekművének az Osztrák Pénzverde 1991-ben szentelt egy 16 gramm színsúlyú, 986-os aranyból vert emlékpénzt, mellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

1000 schilling, A varázsfuvola, Ausztria, 1991

1000 schilling, A varázsfuvola, Ausztria, 1991
(16,22 gramm, 986-os arany, Ø 30 mm)

315 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: