Heti ajánlatok

2019. 45. heti ajánlatunk!

Fiúk az udvarból – a Bécsi Fiúkórus

Fiúk az udvarból – a Bécsi Fiúkórus

Bach, Haydn, Mozart és Schubert korában nők nem léphettek fel egyházi intézményekben énekesként. Ezért a magasabb hangfekvésű fiatal fiú énekesek feladata volt az, hogy az énekes liturgiák során szenteknek és hősöknek kölcsönözzék a hangjukat. A kórusvezetők is „angyali hangok” megszólaltatására törekedtek, ezért a templomi kórusok is csak fiatal fiúkból állhattak. Így jöttek létre, a mára több száz éves hagyományt ápoló fiúkórusok szerte Európában.

Ezek egyik legnevesebbje a Bécsi Fiúkórus, amelyet I. Miksa császár alapított 1498-ban: „Szerezzetek nekem egy énekmestert, két basszistát, és hat, még mutálás előtt álló fiút” – rendelkezett a császár. Az apparátus működésbe lépett, és nem sokára összeállt az uralkodó bécsi udvari zenekara. A tapasztalt muzsikusok között hat, enyhén megszeppent kisfiú téblábolt. A későbbi Wiener Hofsängerknaben első, „alapító” tagjai, akik álmukban sem gondolták volna, hogy nevük ötszáz év múltán is fennmarad.

Mindössze annyit tudtak, hogy hamarosan a bécsi császári udvarba költöznek, és szépen csengő énekhangjukkal ők is hozzájárulnak majd a szentmisék áhítatához. A fiúkhoz rövidesen új tagok is csatlakoztak, és a gondosan kiválasztott muzsikusok olyan sikeresen csiszolgatták a gyerekek hangját, hogy a kórusnak rövidesen mindenfelé híre ment. A szülők a birodalom legtávolabbi szegletéből is elhozták gyerekeiket a próbaéneklésre, hiszen a Hofsängerknabék, azaz az udvari énekes fiúk közé bekerülni óriási elismerést és irigyelt státust jelentett.

A kórus sikertörténete évszázadokon át folytatódott, átvészelt törököt, pestist, és háborúkat, az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását azonban már nem élte túl. Az addig mindvégig császári szolgálatban álló fiúkat szélnek eresztették, mígnem 1924-ben, Wiener Sängerknaben néven egyesületi formában sikerült újjászervezni a kórust. Az elnevezésből eltűnt a "Hof", vagyis az „udvari" előtag, a császári kadétuniformist felváltotta a matrózruha, de a több mint négyszáz éves hagyományt sikerült megőrizni.

A Bécsi Fiúkórusban ma már százan énekelnek, és a tagok közt éppúgy akad magyar fiú, mint New-York-i. A fiúk az intézmény saját iskolájában tanulnak és internátusban laknak egészen addig, amíg el nem jön a megkerülhetetlen végzet, azaz a mutálás. Akkor búcsúzniuk kell a Sängerknaben-élettől. Ausztria egyik legfontosabb kultúrdiplomáciai küldetését betöltő intézménye 1998-ban került az Osztrák Pénzverde 8 gramm színsúlyú, 995-ös aranyból vert emlékpénzére, mellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

500 schilling, Bécsi Fiúkórus, Ausztria, 1998

500 schilling, Bécsi Fiúkórus, Ausztria, 1998
(8,04 gramm, 995-ös arany, Ø 22 mm)

137 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: