Heti ajánlatok

2019. 41. heti ajánlatunk!

Don Giovanni, Mozart nagybetűs operája

Don Giovanni, Mozart nagybetűs operája

A mindössze harmincöt évet élt Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméje volt. Az 1787-ben írt Don Giovanni témájának a nőcsábász Don Juan kalandjait választotta, aki a történetben tragikus véget ér és pokolra jut. Mozart a komponáláshoz Bécsben kezdett hozzá, de a munkát Prágában fejezte be – szokásához híven némi késéssel. A zenészek a kottát közvetlenül az előadás előtt kapták meg, így próbára sem volt idejük, mégis hiba nélkül játszottak. A bemutatót 1787. október 29-én Mozart maga vezényelte, és talán élete legnagyobb sikerét aratta.

A darab telis tele van apró vicces jelenetekkel, komikus emberi tulajdonságok megjelenítésével, ugyanakkor már a nyitány alatt érezni lehet a sötét végkifejletet. Az első jelenet halálos kimenetelű párbajjal indul, a gyilkos elmenekül, mi pedig érezzük, nem lesz jó vége annak, hogy az egyébként sármos és jóvágású főhős öntörvényű módon, se embert, se törvényt nem tisztelve éli világát. A női szívek rabul ejtése és a strigulák gyűjtése első látásra még szórakoztató is lehet, de az emberi élet kioltása már nem gyerekjáték. Ez a nyugtalanító érzés pedig végigkísér minket az operán, egészen a méltó büntetést elhozó végkifejletig.

A Don Giovanni a zeneszerzők szerint is az operák operája, így vélekedett Gounod, Rossini, Wagner és Csajkovszkij is. Schubert egyik szimfóniájában az opera egyik áriájának motívuma köszön vissza, Liszt operafantáziát írt a mű nyomán, a dán filozófus, Sören Kierkegaard tanulmányt szentelt a Don Giovanninak.  A Don Giovanni volt az első Mozart-opera, amelyet 1826-ban Kolozsvárott magyarul mutattak be, Donna Anna szerepét Déryné énekelte.

A Don Giovanni talán az egyik legismertebb és legtöbbet játszott mű az operairodalomban. Az Osztrák Pénzverde ezért is szentelt neki egy arany emlékpénzt 1991-ben. A Mozart halálának 200. évfordulójára megjelent 8 gramm színsúlyú, nagy tisztaságú aranyból vert érmével értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

500 schilling, Don Giovanni, Ausztria, 1991

500 schilling, Don Giovanni, Ausztria, 1991
(8 gramm színsúly, 986-os arany, Ø 22 mm)

140 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: