Heti ajánlatok

2019. 37. heti ajánlatunk!

Beethoven – a csend hangjai

Beethoven – a csend hangjai

1770. december 17-én született Bonnban Ludwig van Beethoven, minden idők egyik legnagyobb zeneszerzője. Hallása 1795 után kezdett megromlani, de panaszai ekkor még csupán a bal fülére korlátozódtak, és csak időszakosan fordultak elő fülcsengés kíséretében. 1801-re azonban a betegség sokkal előrehaladottabb állapotban volt: a halláscsökkenés mindkét oldalon jelentkezett és egyre fokozódott.

Egy levélben így írt erről: „hallásom az utóbbi 3 évben rohamosan romlik. Füleimben éjjel-nappal állandó sípolást és zúgást hallok. Bármily egyéb foglalkozás esetén ez elviselhetőbb lenne, az enyémben azonban ez tényleg ijesztő... olyan mértékű a süketségem, hogy a színházban egészen előre kell hajolnom a zenekar felé, hogy az énekest halljam, mert ha ezt nem teszem, akkor a magas hangokat nem hallom, sem az énekesét, sem a zenekarét, ha pedig egy kissé távolabb állok, akkor egyáltalán semmit sem hallok.”

Beethoven az elkövetkező 15 évben szinte teljesen elvesztette hallását. Hangszeres zenészként már nem szerepelhetett, hisz betegsége a továbbiakban minden társas zenélési lehetőségtől megfosztotta. Csak karmesterként jelent meg néha nyilvánosan, és természetesen fáradhatatlanul komponált. Tudjuk róla, hogy munka közben fogai közzé egy dobverőt szorított, aminek másik vége a zongora fedőlapjához ért. Ennek segítségével vált érzékelhetővé a számára nem hallható hangszer, mivel a koponyacsont rezgése képes bizonyos mértékű hallásérzetet biztosítani. Utolsó éveiben teljesen visszavonult a nyilvánosságtól és már csak otthonában alkotott.

1827 márciusáig, haláláig csupán egyetlen alkalommal lépett fel nagyközönség előtt, a IX. szimfónia ősbemutatóján. Az ebben felcsendülő Örömóda dallama ma Európa himnusza. A zeneirodalom legkiemelkedőbb alkotásai közé sorolható mű premierjét 1824 májusában, a Kartnertortheaterben rendezték meg. Az előadás hatalmas sikert aratott, amiből a már teljesen süket zeneszerző semmit sem vett észre. Beethoven a kottáiba merülve lapozgatott, amikor az egyik énekesnő a hangosan éljenző publikum felé fordította. A megfáradt mester csak ekkor hajolt meg a számára néma tapsvihar előtt.

A nagy zeneszerzőnek az Osztrák Pénzverde 2005-ben szentelt egy 10 gramm színsúlyú, nagy tisztaságú aranyból vert érmét, amellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

50 euró, Ludwig van Beethoven, Ausztria, 2005

50 euró, Ludwig van Beethoven, Ausztria, 2005
(10,14 gramm, 986-os arany, Ø 22 mm)

175 900 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: