HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2019. 34. heti ajánlatunk!

Szent István király ünnepe

Szent István király ünnepe

Augusztus 20. a legősibb magyar ünnep, eredetileg Szent István király ünnepének napja. A keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja 1083 óta kerül megrendezésre Szent László király rendelete nyomán.

Az augusztus közepére eső ünnepet a szívébe zárta a nép, amely hite szerint ehhez az időszakhoz kötötte a gólyák útrakelését, az aratás idejét, és e nap időjárásából következtetett az őszi gyümölcstermésre. Ha szép idő volt, bő termés volt várható. István király uralkodása alatt augusztus közepe törvényhozási időszak volt Fejérváron, ahol ekkor ült össze a királyi tanács is. A nap későbbi jelentőségét növelte, hogy 1038-ban István is épp augusztus közepén halt meg.

Bár István a magyar történelem korszakalkotó alakja, korából gyakorlatilag alig ismerünk olyan írott forrást, amely személyiségéről lehántaná az évezredes átértelmezéseket, magyarázatokat. Az egyetlen személyes, konkrétan hozzá köthető írott mű Imre herceghez írott intelmei, amely bár az ő nevében készült, mégis valószínűtlen, hogy valóban ő vetette volna papírra sorait. Sokkal inkább egy tudós szerzetes műve lehet, aki a kor irodalmi stílusában fogalmazta meg mindazt, amit a XI. század elején egy keresztény uralkodótól a világ elvárt. Ugyanakkor az bizonyos, hogy az „Intelmek” még Imre herceg 1031-ben bekövetkezett halála előtt, tehát Szent István életében íródtak, így minden bizonnyal a király jóváhagyásával készülhettek és ezáltal híven tükrözik István gondolatait is.

Az atya az állam kormányzására ad tanácsokat és útmutatást fiának, akit örökösének szán. Tíz fejezetben inti őt, hogy őrizze meg a hitet, erősítse meg az egyházi rendet, tartsa tiszteletben az egyháziakat, a főembereket és a vitézeket, hozzon igaz ítéletet, legyen türelmes és vendégszerető, hallgasson a tanácsra, kövesse elődeinek példáját, imádkozzék és legyen erényes.

Az augusztus 20-ai ünnep ezer éves múltja és a király intelmei – nem csak fia, de az utókor számára egyaránt – jól példázzák a változó időkben is stabil igazodási pontok fontosságát. Nem kevésbé stabil érték ez a Magyar Nemzeti Bank által kiadott, közel 7 gramm összsúlyú, nagy tisztaságú aranyból vert érme, amellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére.

50000 forint, Szent István intelmei, 2010

50000 forint, Szent István intelmei, 2010
(6,982 gramm, 986-os arany, Ø 22 mm)

110 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: