HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2019. 25. heti ajánlatunk!

Selyemzsinór helyett golyó a mellbe

Selyemzsinór helyett golyó a mellbe

Az első balkáni háború 1912 októbere és 1913 májusa között zajlott. A Szerbia, Görögország, Montenegró, és Bulgária alkotta Balkán-szövetség a még török kézen lévő európai területeik felszabadítására törekedett. A négy állam hetek alatt legyőzte a török hadsereget, Albánia, Macedónia, Rumélia és Trákia felszabadult az évszázadokig tartó török hódoltság alól.

A Porta válságos helyzetét látva a nagyhatalmak is beavatkoztak a küzdelembe. Londonban békekonferenciát szerveztek, majd már az új határokról és a békefeltételekről tárgyaltak, amikor 1913. január 23-án az ifjútörökök egyik vezére, Enver pasa kétszáz tiszt élén váratlanul puccsot hajtott végre Konstantinápolyban, és ezzel egy időben felmondta a fegyverszünetet és azonnal megszakította a béketárgyalásokat. A puccs során Enver és emberei agyonlőtték Nazım pasa belügyi és hadügyminisztert, a kormány erős emberét, de a szultánt nem mozdították el a helyéről.

Enver egyike volt a pár évvel korábban kirobbanó ifjútörök forradalom szervezőinek. Az ifjútörök mozgalom egy szélsőségesen nacionalista tömörülés volt, amely Törökország modernizálását, a nyugati nagyhatalmaktól való függetlenséget, és egy alkotmányos monarchia bevezetését tűzte zászlajára. Nazim pasa ezzel szemben a régi rend híve volt.

A kabinet éppen ülésezett, amikor a puccsisták megrohanták a kormányzati épületet. Nazim pasa a hirtelen kerekedett zajra kilépett a tanácskozóteremből. Kezében cigarettával a lázadók felé indult, hogy kérdőre vonja a hőzöngőket: „No, mi az, gyerekek? Mit zajongtok? Nem gondoljátok, hogy zavarjátok a tárgyalásokat?” Ebben a percben több revolverlövés dördült el. Nazim arca hirtelen fakóra váltott, és a szívéhez kapott. Pillanatnyi néma csend után már csak halk nyögés hallatszott: „Kutyák! Eltaláltak...”, majd összeomlott. Percek alatt kiszenvedett.

Az erőszakos hatalomváltás irányváltást jelentett a török politikában. A balkáni háború folytatódott tovább, ám így is Törökország vereségével ért véget, amelyhez a békefeltételeket változatlanul a nyugati nagyhatalmak diktálták. Enver és társai azonban ennek dacára megtartották pozíciójukat, és folytatták ámokfutásukat. Az ő lelkükön szárad az örmény népirtás és ők vezették az Oszmán Birodalmat a számára szintén vereséggel végződő első világháborúba is.

V. Mehmed, a jó szándékú szultán, mindeközben magatehetetlenül szemlélte Birodalma totális felbomlását. Az utókorra az oszmánok nagyságából semmi nem maradt, csupán a szultán eredeti, több mint 7 gramm összsúlyú, 917-es aranyból vert aranypénze, amely numizmatikai különlegesség és értékes nemesfém is egyben. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

100 kurush, Törökország, 1909-1918

100 kurush, Törökország, 1909-1918
(7,22 gramm, 917-es arany, Ø 22 mm)

105 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: