HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2018. 46. heti ajánlatunk!

Gusztáv Klimt legnagyszerűbb alkotását Beethoven ihlette

Gusztáv Klimt legnagyszerűbb alkotását Beethoven ihlette

100 éve, 1918-ban hunyt el a bécsi szecesszió jelképpé vált vezéregyénisége, a festő óriás Gustav Klimt. Az Osztrák–Magyar Monarchia felemelkedő polgárságának aranyba öntője az egyik legjelentősebb osztrák festő volt. Klimt gyermekként aranyműves apja mellett nevelkedve tanulta meg látni és érteni a szépet, ifjúként Európa legmodernebb művészeti iskolájában tett szert magabiztos rajztudásra. Pályája elején a kor szellemében, az akadémiai stílus jegyében alkotott műveivel már hírnevet szerzett.

Kirobbanó sikereit, de egyben rengeteg meg nem értettségből fakadó, méltánytalan elutasítását a szecesszió hozta meg. A nagy visszhangot kiváltó, a művészet egészét megújítani akaró új stílus az előző irányzathoz képest teljesen újat hozott. Áthatotta Klimt műveit is, festészetében a pontosan megjelenített, kontúrokkal megrajzolt alakok könnyeddé, puhává váltak. A korábbi szemérmes, allegorikus merevségű nő-alakok szinte lebegve, kibontott hajjal, kihívóan és csábítóan jelennek meg. A visszafogott színhasználat az arany és ezüst Bizáncot idéző ragyogásában álomszerű színkavalkáddá változik át.

Klimt 1897-ben alapító tagja volt az akadémikus festészettel szembehelyezkedő bécsi Secession mozgalomnak. A csoport célja az volt, hogy fiatal művészeknek biztosítson bemutatkozási lehetőséget és a legjobb külföldi festők műveit mutassa be Bécsben. Amikor Klimt és társai a hivatalos, akadémiai irányzatról leváltak, és a város művészeti központjából kivonultak, a művészetpártolók a segítségükre siettek. Az építési költségeket magukra vállalva már 1898-ban át is adták a Szecesszió Házát, amely aranyozott, vasból font, lombkoronás kupolájával ma a Jugendstil egyik legismertebb alkotása Bécsben. Klimtnek és barátainak ez lett a második otthonuk.

A Szecesszió házába készült 1902-ben és ma is itt látható az a bizonyos Beethoven-Fríz néven ismert képciklus is, mely ma turisták százezreit vonzza az épületbe. A falfestmény elkészítésének apropóját a nagy zeneszerző, Beethoven halálának 75. évfordulója adta. A képsorozat az ember szenvedését és boldogságkeresését, a művészet általi megváltását ábrázolja. Az alkotást eredetileg csak díszítő célúnak és ideiglenesnek szánták, a kiállítás után meg akarták semmisíteni. Egy tehetős művészetpártoló azonban megvásárolta a falfestményt, és elérte, hogy azt – alapozásával együtt – hét darabra fűrészelve levegyék a falról és megőrizzék.

Ha a ház mesélni tudna, visszarepítene a múltba, az első világháborúba, amikor vöröskeresztes kórházzá alakították, vagy a pincébe magát befészkelő Wehrmacht raktárába, és 1945-be, amikor két bomba félig romba döntötte. Megjelennének arcok, sikolyok, sebesültek, meg nem értett művészek és remekművek, melyek az épületbe egykoron kerültek. Hasonló időutazásra tesz kísérletet ez az osztrák emlékpénz is, amelynek egyik oldalán a Beethoven-Fríz, a másikon a Szecesszió Háza jelenik meg. A 16 gramm színsúlyú, 986-os aranyból vert érme révén nemcsak nemesfémet vásárolhat a befektető, de numizmatikai értékkel bíró különlegességet is egyben. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

100 euró, Klimt: Beethoven fríz, Ausztria, 2004

100 euró, Klimt: Beethoven fríz, Ausztria, 2004
(16,23 gramm összsúly, 986-os arany, Ø 30 mm)

219 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: