HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2018. 45. heti ajánlatunk!

100 éve mondott le IV. Károly, az utolsó magyar király

100 éve mondott le IV. Károly, az utolsó magyar király

Az első világháború négy nagy birodalmat temetett maga alá: az Oszmán Szultanátust, az Orosz Cárságot, a Német Császárságot és az Osztrák–Magyar Monarchiát. Ezen államok uralkodói a hadigazdaság összeomlása és a háborús vereség nyomán elveszítették alattvalóik bizalmát, s ezért lemondtak trónjukról.

A bukott uralkodók közül II. Miklós orosz cár és családja története alakult a legtragikusabban. A cár 1917 márciusában lemondott trónjáról, s ezt követően „házi őrizetben” élt, de 1917 őszéig nem fenyegette őket veszély. A bolsevik hatalomátvétel után azonban II. Miklóst feleségével és öt gyermekével együtt brutális módon kivégezték. A szűken vett cári családon kívül a Romanov-dinasztia több más tagját is megölték 1918-ban, elsősorban II. Miklós legközelebbi rokonait, akik később jogot formálhattak volna a monarchia visszaállítására és a trónra.

II. Vilmos német császár a világháborús vereség elismerése után lemondott és Hollandiába menekült. Hollandia megtagadta a kiadatását, s ezzel lehetetlenné vált a háborúért való felelősségre vonása. Vilmos ezt követően visszavonultan élt Doornban található villájában, ahol megírta emlékiratait. Noha a „doorni ház” viszonylag szerény életvitelt sugall, valójában megtarthatta németországi vagyonának jelentős részét, és még az elvett javakért is kártérítésre tarthatott igényt. Ennek fejében az 1920-as években jelentős vagyoni kárpótlást és nagy összegű nyugdíjat kapott Németországtól, melynek még 1929-ben is ő volt a leggazdagabb embere.

Habsburg IV. Károly a széthulló Osztrák–Magyar Monarchia államügyeinek intézéséről 1918 novemberében, éppen 100 éve mondott le. Miután az Osztrák Köztársaság kitiltotta az ex-királyt és családtagjait az ország területéről, megfosztotta a Habsburgokat birtokaiktól is. Birodalma széthullását és a köztársaságok kikiáltását követően Károly Svájcba költözött, s onnan próbálta meg fenntartani még megmaradt politikai kapcsolatait.

A magyar trónra két alkalommal is megkísérelte a visszatérést, mindkét alkalommal sikertelenül. Először 1921. március 27-április 5. között utazott Magyarországra, ekkor még önként távozott. Fél évvel később, október 20-23. között került sor a második királypuccsra, ekkor már fegyveres erővel kísérelte meg a trón visszaszerzését. A budaörsi csatát követően Károlyt családjával együtt a távoli Madeira szigetére száműzték, ahol rossz körülmények között élve hamarosan megbetegedett és 1922-ben meghalt. Sokan őt tartják a legtragikusabb sorsú magyar királynak, vele tűntek le a Habsburgok végleg a történelem színpadáról.

IV. Károly, a „békecsászár” méltósággal és panasz nélkül viselte hányattatásait. Kultuszát ez a 16 gramm színsúlyú, nagy tisztaságú aranyból vert érme is erősíti, amellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

1000 schilling IV. Károly arany

1000 schilling, IV Károly, Ausztria, 1999
(16,08 gramm, 995-ös arany, Ø 30 mm)

210 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: