HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2018. 32. heti ajánlatunk!

Belgium az első világháború sodrásában

Belgium az első világháború sodrásában

Belgium 1914. augusztus 4-én került be az első világháború sodrába, amikor a német hadsereg támadásba lendült az ország ellen. A belga ellenállás, ha megállítani nem is tudta, de lelassította annyira a német katonai gőzhengert, hogy a francia védvonalakat sikerült megerősíteni, másrészt ezalatt a brit expedíciós erők is sikeresen megérkeztek a nyugati frontra. Bár Belgium több mint 90 százaléka német megszállás alá került, egy kicsi, az Yser folyótól Észak-nyugatra fekvő területet sikerült tartania az I. Albert belga király által személyesen vezetett belga haderőnek.

Belgium fekvése, geostratégiai helyzete miatt nem tudott kimaradni a háború sodrából. Albert már a háború kitörése előtt értesült a német hadvezetés terveiről, miszerint Belgiumon keresztül szándékoznák lerohanni Franciaországot. A Kaiser a belga király egy berlini látogatásakor puhatolózott is ez ügyben egy belga hozzájárulást illetően, de Albert erre csak annyit válaszolt: „Egy nemzet uralkodója vagyok, nem egy úté!”.

A német generalitás a francia–orosz bekerítéstől tartva, már egy évtizeddel a háború kitörése előtt kidolgozta a császári csapatok Belgium területén való átvonulásának tervét. A cél az volt, hogy a francia–német határon lévő erődítményeket kikerülve a francia hadsereget minél gyorsabban térdre kényszerítsék, még mielőtt az segítséget kaphatna orosz szövetségesétől. A semleges Luxemburgot és Belgiumot elfoglalva, és felvonulási területként használva, a német csapatok Flandria síkságain keresztül gyorsan nyomultak volna előre. A terv sem egy gyors brit hadüzenettel és beavatkozással, sem pedig komoly belga ellenállással nem számolt. Helyette abban reménykedett, hogy a nyugati fronton a háború 6 hét alatt megnyerhető, még mielőtt a keleti fronton elkezdődne.

Albert 1934. február 17-én a hivatalos álláspont szerint hegymászóbaleset következtében, az Ardennek hegységben vesztette életét. Halálának körülményei korántsem tisztázottak, mivel a balesetnek nem voltak szemtanúi. Albert képzett sziklamászó volt, ezért sokan máig nem akarják elfogadni azt a verziót, hogy baleset történt. Az elképzelések között féltékenységből végrehajtott gyilkosságon és a francia titkosszolgálatok által elkövetett merénylet is felmerült.

I. Albert az egyik legnépszerűbb uralkodó volt a belga királyok közül az ország történelme során. Népszerűségéhez nagyban hozzájárult az, ahogy a belga seregek főparancsnokaként helytállt, és a háború négy évében tartotta az ország észak-nyugati csücskét. Eredeti aranypénze 900 ezrelék tisztaságú aranyból készült. Ezzel a 6,45 gramm összsúlyú, nagy tisztaságú aranyból vert érmével értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

20 frank, I. Albert, 1914, Belgium

20 frank, I. Albert, 1914, Belgium
(6,45 g, 900-as arany, Ø 21 mm)

89 900 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: