HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2018. 28. heti ajánlatunk!

A katona becsülete – vérrel elnyert jutalmak

A katona becsülete – vérrel elnyert jutalmak

Hazaszeretet, hűség, bátorság, bajtársiasság, fegyelem és nem utolsó sorban a katonabecsület. A katonai erkölcs alapfogalmai ezek, amelyek nélkül egy hadsereg működésképtelen. Ennek megfelelően ezen erények kiemelkedően példamutató módon történő teljesülése az emberiség kezdete óta elismerést von maga után a katonák számára. Az ókori Egyiptomban már hagyománnyá vált, hogy az arra érdemessé vált katonák személyesen a fáraótól aranyat, a „bátorság aranyát” kapták jutalmul, mégpedig viselhető formában, karperec, nyakék vagy lánc formájában. A görög-római korban ez a szokás még tovább kiteljesedett és a katonai kitüntetések számos formáját alakították ki.

Az első magyar kitüntetés Károly Róbert nevéhez kötődik, aki a magyar trónért és uralma megszilárdításáért való küzdelemben a hozzá hű főurak szövetségének biztosítására létrehozta a Szent György rendet. A rendbe való felvétel kimagasló elismerésnek számított. Ezt követte a Zsigmond király által alapított Sárkány Rend, amelybe az ország legelőkelőbb főurai nyerhettek felvételt, akikre az uralkodó politikai törekvéseiben a leginkább számíthatott. A török hódítás azonban pontot tett a speciális kitüntető rendek továbbfejlődésének kérdésére. Ezt követően maradtak a nemesi cím és a legkézenfekvőbb elismerési formaként a pénzjuttatás a végvárak legvitézebb katonái számára.

A középkorban aztán megjelentek már a jutalmazás, az elismerés motivációs erejét felismerő jutalomérmek is. Ezek az érmek, ha nemesfémből készültek, akkor fémértékük okán jelentettek a díjazott számára anyagi elismerést. Feliratuk, éremképi megfogalmazásuk által kifejezett mondanivalójukkal azonban a propaganda eszközei is voltak. Fontos elemükké vált, hogy a kitüntetés jelentette megbecsülést mindenki számára láthatóvá, azaz a ruhára kitűzve vagy szalagon nyakba akasztva hordozhatóvá kellett tenni. Az utókor számára a kitüntető érmek nemcsak jelentős művészeti alkotások, hanem fontos kordokumentumok is egyben.

Számwald Gyula

Ezekre az ősi hagyományokra épít a modern kori kitüntetések szokása is, mint amilyen például a Medal of Honor (Becsület Érem) is, amely jelenleg a legmagasabb fokozatú amerikai katonai kitüntetés, hasonló a brit Viktória-kereszthez és a Francia Köztársaság Becsületrendjéhez. Azok az amerikai katonák kapják, akik „az életük kockáztatásával, kiemelkedő vitézséget és elszántságot tanúsítva, messze a kötelezettségeken felül teljesítenek a fegyveres ellenséggel szembeni harci cselekmény során.” Az érmet az Egyesült Államok elnöke adja át hivatalos ceremónia keretében, amire rendszerint a Fehér Házban kerül sor. Az elismerést több magyar származású katona is megkapta már, közülük a legismertebb Számwald Gyula 1848-as honvéd főhadnagy, aki az északiak tábornokaként az amerikai polgárháborúban érdemelte ki.

Az 1862-ben bevezetett Becsület Érem fennállásának 150. évfordulójára az Amerikai Egyesült Államok néhány éve egy emlékpénzt jelentetett meg. Ezzel a több mint 8 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert érmével értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

5 dollár, Becsület Érem, USA, 2011

5 dollár, Becsület Érem, USA, 2011
(8,36 gramm, 900-as arany, Ø 21,6 mm)

119 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: