HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Aktuális aranypiaci elemzések

Tapad az arany az 1.300 dollárhoz - A TrendFM rádió adása

(2018.05.30.)

Az aranyár jelenleg 1.300 dollár környékén táncol, gyakorlatilag azon az árszinten, ahol az évet kezdte 5 hónappal ezelőtt. Az év első hónapjaiban 70 dollárral, azaz durván 5%-kal feljebb is járt már a jegyzés, mint ahol most tart az árfolyam. Az ellenszél egyértelműen az erős dollár felől fúj, ami az elmúlt két hétben az 1.300 dolláros lélektani és technikai támaszszint alá terelte vissza a sárga nemesfém árfolyamát egyfelől, de említeni kell másfelől a 200-napos mozgóátlagot is, ami szintén egy fontos technikai támasznak számít, és úgyszintén sérült legutóbb.

Kérdés, hogy sikerül-e esetleg egy rebreak az aranynak, tehát hogy vissza tud-e kapaszkodni az árfolyam ezen támaszszintek fölé. Amennyiben igen, úgy az egy biztató jelzés lenne. Ugyanis egy téves kitörés – vagy letörés most a mi esetünkben – egy lendületes ellenirányú mozgást eredményezhetne az aranynál.

Ebben a pillanatban 1.300 dollárnál minden irány nyitva áll, mind a visszaemelkedés, mind pedig egy a nyárba hanyatló aranyár jól elképzelhető. Egyrészt általános bizonytalanság érzékelhető a piacon, egyik nap lemondják Trump elnök és Kim Dzsongun találkozóját, a következő nap aztán már mégis úgy néz ki, hogy asztalhoz ülnek a vitás felek. De nem csak erre, hanem az olasz belpolitikai káoszra is érzékenyen reagál a piac, hisz kiszámíthatatlan, hogy az olasz belpolitikai válság milyen kihatással lehet az európai közösségi devizára és ezen keresztül az euró-zóna gazdaságára. Gyanúsan nagy a csend továbbá Irán körül, miután az USA felrúgta az atompaktumot.

Mindeközben azt érzékeljük, hogy a dollár feltartóztathatatlanul erősödik, az amerikai 10 éves állampapírhozamok szárnyalnak, mintha csak máris villámháborúval nyerte volna az USA a kereskedelmi háborút, és ki tudja, mi szabhat ennek a dollárerősödésnek határt. Holott korábban úgy hírlett, hogy Trump elnök inkább egy gyenge, mintsem erős dollárnak örülne.

De akár még tovább erősítheti is a dollárt, hogy két hét múlva, június 13-án Fed ülés lesz, ami szinte biztosra vehetően kamatemeléssel fog zárulni. Minden más végkimenetel jókora meglepetés lenne. Ugyanis a legutóbbi adat szerint éves bázison 2,5%-ra élénkült az infláció az Egyesült Államokban, márpedig ez arra utal, hogy a Fed folytatni tudja a monetáris szigorítást a korábban meghirdetett tempóban. 

Az egyre vonzóbbá váló és ezzel felértékelődő dollárral, gyengülő euró és leértékelődő forint jár együtt. Ezt a hazai befektetők a forintban tempósan emelkedő aranyáron érzékelhetik. Az év elejéhez képest most 7-8%-kal áll feljebb az arany forintban történő jegyzése mint még az év elején. Ez a tény a törtarany üzletágat igencsak pörgeti, rég nem látott volumenben jelenik meg a törtarany kínálat a piacon nem csak Magyarországon, hanem egész Európában.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 








Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: