HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Aktuális aranypiaci elemzések

A közel-keleti forró hangulat nem hagy nyomot az aranyon - A TrendFM rádió adása

(2018.05.16.)

Az arany ára tegnap jelentős nyomás alá került. A délutáni kereskedésben az uncia jegyzése 1.300 dollár alá csökkent, és most is itt jár 1.294 dollár körül. Ez nagyjából 17 dollárral, azaz 1,5%-kal kevesebb, mint még hétfőn. Ezzel az aranyár az idei év folyamán most először jár 1.300 dollár alatt, ahol a sárga nemesfém nagyjából kezdte az évet. Az év első hónapjaiban egyébként 1.370 dollár környékére is eljutott az árfolyam, onnét jött mostanra vissza az év eleji árszintre.

Az aranyár csökkenését az amerikai tőkepiaci kamatok emelkedése okozza. Tegnap a tízéves államkötvények hozama az Egyesült Államokban 3% fölé kúszott, ami a legmagasabb szint 2011 óta. A hozamnövekedés oka egyrészt az emelkedő kamatok az USA-ban, a jelenleg jól teljesítő amerikai gazdaság, és persze az ezzel együtt növekvő inflációs várakozások. Mindezek ahhoz vezetnek, hogy a FED még tovább fogja emelni a kamatokat.

Az aranyárra ez az egyre vonzóbb kamatkörnyezet negatív hatással van, hiszen a kamatot nem termelő arany versenyhátrányba kerül a szintén biztonságos befektetésnek számító állampapírokkal szemben. Másfelől a kamatnövekedés az Egyesült Államokban erősíti a dollárt, amely a nemzetközi aranypiac elszámoló valutája, hiszen világszerte jellemzően dollárban mérik az arany árát. Márpedig ha a dollár erősödik, azaz drágul, akkor az arany is drágább lesz a dollár térségen kívüli vásárlók számára, ami csökkenti azok keresletét.

Forintban számolva azonban merőben más a helyzet. Az erős dollár vice versa gyenge forintot jelent, és ez a forintgyengülés forintban számolva növekvő aranyárat eredményez. Egy uncia aranyért most 346 ezer forintot (11.130 Ft/gramm) kell fizetni, ami több mint az elmúlt 12 hónapban bármikor.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 








Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: