HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Aktuális aranypiaci elemzések

Aranyba menekülnek az indiai háztartások

Az év elején nyolcvankét százalékkal megugrott az arany importja Indiában. Eddig jellemzően szeptemberben volt az aranyvásárlási hullám csúcspontja az országban, azonban a kormány bankjegykivonási akciója miatt már az első hónapokban óriási aranyfelhalmozásba kezdtek az indiaiak.

Februárban hihetetlen mértékben megugrott az aranyvásárlás mértéke Indiában. A Reuters szerint az emberek szinte megrohamozták az ékszerüzleteket, és rengeteg aranyat vásároltak. Az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt a kereslet a nemesfém iránt,

februárban 82 százalékkal emelkedett az aranyimport a tavalyi évhez képest.

India aranyimportja 2016 februárjában 27,4 tonna volt (idén már most 50 tonna!), míg éves szinten 510,4 tonna volt a teljes import mennyisége.


Forrás: AFP

Az elmúlt 13 évben nem volt olyan alacsony az importarany mennyisége Indiában, mint 2016-ban.

A februári roham az indiai kormány népszerűtlen döntésének utóhatása, mert novemberben egyik napról a másikra kivonták a forgalomból a két legnépszerűbb címletet, az 500 és az 1000 rúpiás bankjegyeket. A jegybank akkor a döntést a gazdaság kifehérítésével magyarázta.

A lépést követően óriási káosz alakult ki az országban, a tüntetések mellett az emberek kígyózó sorokban próbálták beváltani a pénzüket. Ennek oka az volt, hogy a kormány nagyon szűk határidőt szabott meg a készpénz cseréjére, december 31-ig lehetett beváltani a kivont címleteket.


Tüntetés a két legnagyobb címletű bankjegy kivonása ellen
Forrás: MTI/EPA/Dzsagadis Nv

Bár Indiában a hagyományoknak megfelelően az esküvő- és fesztiválszezont szeptemberben, a monszun elvonulását követően tartják, de már most, az év elején nemesfémbe menekítették a családok a pénzüket. 

India, mint a világ legnagyobb aranyfogyasztója, óriási hatással van az aranypiacra, így az esküvői szezon is jelentősen befolyásolja az arany unciánkénti piaci árfolyamát.

Az arany ára hagyományosan mindig emelkedik szeptemberben, a Moore Research Center tanulmánya szerint 2000 és 2015 között 13-szor is profitot hozott, ha valaki szeptember 15-én vásárolt aranyat, és október 8-án eladta. A tavalyi év azon ritka évek egyike volt, amikor ebben az időszakban csökkent az árfolyam. Az indiai esküvői piac nagyságát legutóbb 31 milliárd dollárosra becsülték, az országban körülbelül 10 millió szertartást tartanak évente.

A hindu vallásban az esküvő nagy ünnepnek számít, a családok átlagosan 3000 dollárt (875 ezer forint) költenek egy lakodalomra, ami az egy főre jutó indiai GDP-vel (1750 dollár) összevetve magas összegnek számít. Természetesen nem csak a szertartás költségei jelentősek, emellett évente 30 milliárd dollárt költenek ékszerekre is az ázsiai országban.


Indiai menyasszony
Forrás: AFP/Roberto Schmidt

Az arany árfolyama tavaly december közepe óta emelkedik, az 1128 dolláros unciánkénti árfolyama az elmúlt három és fél hónapban több mint 9 százalékkal nőtt, most 1230 dollár körül mozog.

Forrás: Origo







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: