HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Aktuális aranypiaci elemzések

Az arany kihasználja Trump hatásának gyengülését - Tőzsdefórum

2017. február 28. 9:45

http://www.tozsdeforum.hu/tozsde/arupiacok/az-olaj-lefele-az-arany-felfele-vette-az-iranyt/

Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet által péntekenként kiadott COT-riport szerint (ez a riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők devizapiaci és árupiaci pozícióit) a hedge fundok gyakorlatilag szinten tartották az árupiaci kitettségüket azt követően, hogy az nem sokkal korábban rekord szintet ért el - derült ki Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégájánka elemzéséből.

Az alpok még keresik az okokat

Trump hatásának gyengülése és az európai politikai bizonytalanság jót tettek az ezüst és az arany keresletének: a riportban szereplő spekulatív alapok már a nyolcadik egymást követő héten növelték a long pozícióikat ezüstben, míg aranyban az alapok nettó long pozíciója 21 százalékkal nőtt. Korábban ezek az alapok hetekig nettó eladók voltak.

Az arany több mint 50 százalékot visszatornázott a júliustól decemberig elszenvedett esésből, de a hedge fundok nettó long pozíciójának ugyanebben az időszakban elszenvedett csökkenéséből csak kevesebb, mint 20 százalék jött vissza.

Ez is mutatja, hogy az alapok még keresik az igazán meggyőző okokat, hogy visszaszálljanak az aranyba, miközben aggódva figyelik a dollár és a kötvényhozamok erősödését. De ahogy ezek a kockázatok csökkennek, úgy nő az alapok érdeklődése az arany iránt.

Nem tört meg a vásárlói kedv

Folytatódott a hedge fundok nettó long pozíciójának növekedése a WTI nyersolajban a COT-riport által vizsgált legutóbbi időszakban (a február 21-gyel záruló egy hétben). A nyersolaj december óta oldalazó mozgást végez, az Opec termeléscsökkentésének hatását ellensúlyozza a növekvő kitermelés az Egyesült Államok, Líbia és Nigéria részéről.

A négyhetes átlagos kereskedési sáv szélessége a múlt héten 2 dollár alá esett, ami 2004 óta először történt meg. De mindez nem törte le a vásárlói kedvet, a hedge fundok és a spekulatív vagyonkezelők tovább növelték a long pozícióikat.

A COT-riportról

Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet minden pénteken közzéteszi a COT-riportot, amely az adott hét keddjével záródó egyhetes időszak adatait dolgozza fel. A riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők devizapiaci és árupiaci pozícióit, amelyeket az Egyesült Államok különböző határidős piacain vettek fel.

Az említett befektetői csoportok piaci lépései azért érdemelnek különleges figyelmet, mert a pozícióik jellemzően spekulatívak, amelyeket nem más ügyletek fedezéseként hoztak létre, továbbá rendszerint szűk stopokat használnak – mindezek eredményeképpen a piac úgy tartja, hogy ezek a befektetői csoportok reagálnak leggyorsabban és legérzékenyebben a fundamentális és technikai alapú ármozgásokra.

Forrás: Tőzsdefórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: